fallback

Ева Майдел: Все още липсва единна скорост в ЕС по отношение на свързаността

Много територии в Европа продължават да бъдат изолирани в процеса на установяване на общоевропейска свързаност и интегриране на 5G технологията

13:18 | 10.06.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Държавите членки на Европейския съюз (ЕС) ще подновят своя ангажимент за преодоляване на пропастта по отношение на свързаността в Европа по-късно днес, тъй като някои територии на континента продължават да бъдат изолирани от по-развитите части на блока.

Въпреки това предишните опити на ЕС да преодолее подобни пропуски в свързаността се сблъскаха с поредица от пречки, съпътстващи коронавирусната криза в Европа, включително забавяне на търговете около 5G спектъра в някои страни, включително Испания, Австрия, Португалия и Чехия. 

Това накара „цифровия цар“ на ЕС Маргрете Вестагер да окаже натиск върху ресорните министри в ЕС през май, като ги призова да „ограничат колкото е възможно повече“ всякакви забавяния на техните ангажименти с 5G технологията.

Във вторник, като част от споразумението относно цифровото бъдеще на блока, „необходимостта от бърза и повсеместна свързаност“ беше посочена като област, която осигурява устойчивост на по-модернизираните райони на Европа, като в същото време излага цифровите недостатъци в по-слабо развитите държави.

За да се сдобие с по-ясна картина на разглеждания проблем, Европейската комисия (ЕК) се стреми да анализира условията при държавите членки с публикуването на своя Индекс за цифрова икономика и общество (DESI) през 2020 г., който трябва да бъде представен преди края на юни.

Оценката на фиксираната широколентова връзка за 2019 г. показва, че Нидерландия и Люксембург са най-добре представящите се страни членки на ЕС, докато Гърция, Полша и Хърватия се озовават на дъното. Междувременно по отношение на мобилната широколентова връзка Финландия, Дания, Латвия и Италия се представят добре, докато Румъния и Унгария отчитат най-слаби резултати.

Изданието на индекса за 2020 г. вероятно ще разкрие нарастващи пропуски в европейската свързаност, тъй като някои от по-напредналите държави започват да се отдръпват от тези, които не могат да изградят телекомуникационната си инфраструктура от ново поколение.

Тази седмица Финландия, която е една от най-напредналите в мрежово отношение страни в Европа, успя да увеличи пропастта между себе си и по-слабо развитите страни в блока, след като Министерството на транспорта и съобщенията обяви предоставянето на 5G лицензи, докато телекомът Nokia обяви ръст в търсенето на своите широколентови услуги.

Въпреки че някои държави членки полагат усилия да разгърнат свързаността от следващо поколение, европейските селски райони вероятно ще страдат най-много. Индексът DESI за 2019 г. разкри, че 13% от въпросните райони не са обхванати от нито една фиксирана мрежа, а 48% от тях страдат от липса на всякакви „бързи“ широколентови връзки. И въпреки че мобилната широколентова връзка леко се е увеличила в селските райони, тя все още се счита за „допълваща“ технология, а не като заместител.

Това е политически въпрос. Липсата на свързаност в такива области води до липса на работни места, индустриално развитие, по-малко напреднали обществени услуги и по-ниско значение на цифровите умения и образование.

Докладът за DESI от 2019 г. относно цифровото включване и умения в Европа показа, че България е най-ниско класираната страна в блока в това отношение. 25% от работната сила в страната няма никакви цифрови умения, докато 51% от населението няма умения, свързани със софтуера, а едва 47% от интернет потребителите използват компютри или компютърно оборудване на работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:15 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още