Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Едва 7,4% от българите ползват интернет банкиране

68% от картодържателите в България ползват дебитни карти, 5% – кредитни карти, а 26% имат дебитна и кредитна карта, показва проучване на Mastercard

Едва 7,4% от българите ползват интернет банкиране

Мариела Атанасова, директор Индивидуални клиенти (вдясно), Мария Георгиева, която отговаря за "Банкови карти", и Даниел Алексиев, началник отдел "Електронно банкиране". Снимка: Райфайзенбанк

Едва 7,4% от българите ползват интернет банкиране, показва най-новото проучване на Mastercard.

Банките в момента са в уникална ситуация, защото трябва да обслужват и отговарят на изискванията на четири поколения с различни очаквания и нагласи – на родените от 1945 до 1965 г. т. нар. baby boomers, на родените между 1966 и 1979 г. –  Generation X, на тези от Generation Y, родени след 1980 до 2000 г., а в бъдеще и за най-младите от Generation Z – родените между 2001 и 2015 г.

Още по темата

Това обясниха от Райфайзенбанк България и прогнозираха, че банките ще излязат с нови дигитални решения за подобряване на клиентското изживяване.

Според експертите на банката много от клиентите предпочитат все още да посетят банковия офис, да се консултират с банковите специалисти, да се обадят в колцентъра, но доста активно се развиват и онлайн комуникациите.

За сравнение, в Индекса за дигитална икономика и общество (DESI) за 2016 г. на Евростат, който представлява онлайн инструмент, с който се измерва напредъка на държавите членки на ЕС към дигитална икономика и дигитално общество, България отчита 64% интернет пенетрация, докато средно за Европа този показател е 85%.

Българите използват най-често интернет за мобилна комуникация в социалните мрежи, 21,22% го ползват при наемане на хотели и пътувания, а за онлайн услуги едва 4,2%.

Иновациите навлизат най-вече при ползването на банкови карти, констатират в Mastercard.

Актуално проучване на картовата организация констатира, че 68% от картодържателите в България ползват дебитни карти, 5% – кредитни карти, а 26% имат дебитна и кредитна карта.

От всички издадени пластики в страната 67% са безконтактни, а малко над половината (54%) от всички плащания се извършват безконтактно.

74% от българите отбелязват като причина за използването на безконтактни карти по-лесното и по-удобно обслужване, а 68% - бързината.

98% от всички карти в Райфайзенбанк са безконтактни, а до края на годината всички карти ще са безконтактни.

От банката обявиха, че една от основните актуализации е при интернет банкирането Райфайзен ОНЛАЙН, като през последните три месеца над 7% от интернет потребителите в България са банкирали онлайн.

Сред новостите, които клиентите ползват, е плащането на сметки за комунални услуги към 3500 доставчици, като до края на 2018 г. при тази услуга не се плаща банкова такса.

По статията работиха: автор Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Парламентът узакони изплащането на част от надлимитната дейност на болниците