IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ева Майдел: Все още липсва единна скорост в ЕС по отношение на свързаността

Много територии в Европа продължават да бъдат изолирани в процеса на установяване на общоевропейска свързаност и интегриране на 5G технологията

13:18 | 10.06.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

За някои от Брюксел е изключително важно да се гарантира, че такива по-слабо развити региони в Европа няма да пропуснат цифровия преход.

Евродепутатът от Европейската народна партия (ЕНП) Ева Майдел смята, че това трябва да се промени. Тя е съосновател на платформата „Образованието България 2030“, която има за цел да анализира и да отговори на предизвикателствата, пред които е изправена образователната система на страната.

„Най-новият проект, в който участваме, е с Министерството на образованието, относно развитието на науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM) в училищата“, каза тя пред Euractiv.

„Отчитаме голям интерес от страна на учители и директори, защото те видяха колко лесно е да прилагат дистанционно онлайн обучение“, изтъква Майдел. 

Тя също така смята, че по-широките ползи от единния пазар на ЕС, като свободата на гражданите да живеят и работят във всяка държава членка, зависят от приемането на цифровите решения с еднаква скорост в рамките на целия континент. 

„Преодоляването на дигиталното разделение за мен означава да се гарантира, че всяка компания или организация има достъп до цифрови решения и може да участва в цифровата икономика“, изтъква Майдел.

Според Euractiv ЕК има за цел да започне преглед на политиката си за държавна помощ по отношение на публичното финансиране на широколентовите мрежи в държавите членки на ЕС.

Стратегията за цифровите съобщения на Комисията, прието през февруари тази година, отбелязва значението на актуализирането на Директивата за намаляване на разходите за широколентова връзка, която има за цел да направи разгръщането на широколентовата мрежа по-икономично.

И в документа за оформяне на цифровото бъдеще на Европейския съвет, който ще бъде приет тази седмица, държавите членки подновяват призивите към ЕС „да се намалят разходите за разгръщане на мрежата и да улеснят развитието на инфраструктури с много голям капацитет“.

При преразглеждането на насоките за широколентовите мрежи държавите членки апелират към Комисията да въведе по-голяма гъвкавост „възможно най-бързо, за да улесни необходимото публично финансиране, включително за разполагане на свързаност с много голям капацитет в селските и отдалечените райони“.

Относно 5G мрежата страните продължават да следват различни пътища към целите на Комисията за въвеждане на тази технология до края на 2020 г.

В този контекст министрите на ЕС искат нов план за действие за 5G и 6G мрежите, „подкрепен с адекватни мерки за финансиране, базирани на средства както от Многогодишната финансова рамка, така и от фонда за възстановяване на ЕС“, който ще вземе предвид забавянията при разполагането в определени държави членки.

ЕК вече подчерта, че „свързаността“ ще бъде един от основните фокуси на фонда за възстановяване на стойност 750 млрд. евро.

Така че докато блокът продължава да търси отговор на въпроса как най-добре да очертае пътя си на възстановяване от пандемията, „свързаността“ широко се представя като област, която може да донесе множество ползи за много от по-слабо развитите региони в Европа и може да помогне за мобилизиране на ресурси, за да се ускори техния подход в цифровия преход на Европа.

„Това е овластяване и предимство“, заяви Майдел пред Euractiv, добавяйки: „Сега е шансът ни да преодолеем дигиталното разделение и да избегнем по-нататъшното увеличаване на пропастта между лидерите и изоставащите страни в Европа.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
serafima
преди 3 години
Евче, голяма лъжица за твоята уста е тази тема. След като лично си уреди живота, получаваш голяма заплата там, продължавай да си трайкаш, макар вероятно от ОПГ ГЕРБ да те тикат да се изявяваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 6
IQ96
преди 3 години
Тъжната истина:Докладът за DESI от 2019 г. относно цифровото включване и умения в Европа показа, че България е най-ниско класираната страна в блока в това отношение. 25% от работната сила в страната няма никакви цифрови умения, докато 51% от населението няма умения, свързани със софтуера, а едва 47% от интернет потребителите използват компютри или компютърно оборудване на работа.Кой ли ни е виновен? Бойко, Путин, Доган, ЕС или либерастите, питам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още