fallback

Конституционният съд на Германия: Ускореното спиране на реактори нарушава закона

Германските законодатели не са предвидили адекватна компенсация за затварянето на централи, които не са изчерпали капацитета си

10:41 | 13.11.20 г. 5

Федералният конституционен съд на Германия поиска промени в Закона за ядрената енергетика, с които да бъде спазена Конституцията на страната, става ясно от съдебно решение, публикувано на сайта на институцията.

Съдът постанови през 2016 година, че ускорената процедура по извеждане от експлоатация на ядрени мощности противоречи на Конституцията, защото не е предвидена адекватна компенсация за реакторите, които все още не са приключили своя жизнен цикъл. Това е нарушение на правото на собственост, предвидено в чл. 14 на Конституцията на Германия.

Правителството направи промени в законодателството през лятото на 2018 година, но днес конституционните съдии се произнасят, че тези промени не са достатъчни за отстраняване на нарушението. Самите изменения в Закона не са влезли в сила, защото не са изпълнени и всички записани предпоставки, пишат още от Федералния конституционен съд.

Според предвидените промени компенсациите трябва да бъдат одобрени от Европейската комисия по правилата за държавна помощ. Берлин обаче така и не е изпратил нотификация до ЕК по този казус.

Сега законодателите трябва да изготвят нови промени в Закона за ядрената енергия, за да бъде премахнато нарушението на основните права, установено през 2016 година.

Казусът

През 2001 година федералното правителство и доставчиците на електроенергия подписаха споразумение за ядрената енергия, според което се определя максимално количество електроенергия, които ядрените централи могат да произведат.

Това споразумение беше обновено след инцидента във Фукушима през 2011 година. Тогава законодателите в страната определиха конкретни дати за спиране на реакторите в ядрените централи в страната, определени по-късно от Конституционния съд като противоконституционни.

Съдът беше сезиран от две компании, които оперират ядрени мощности в страната - PreussenElectraс, собственост на енергийния гигант E.ON, и шведската Vattenfall.

"Ще анализираме решението на Федералния конституционен съд и бързо ще изготвим правна уредба, която отговаря на изискванията", коментира министърът на околната среда на Германия Свеня Шулце, която отговаря за ядрената безопасност.

В съобщение от ресорното министерство уточняват, че решението на Съда не е срещу затварянето на ядрените мощности като цяло, а касае искове на производители относно изплащане на компенсации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:12 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още