fallback

Зеленото е новото черно - ВЕИ бумът привлича инвеститорите

Проектите за чиста енергия привличат повече средства от конвенционалните източници на енергия, показва анализ

11:42 | 27.11.20 г. 5

От месеци акциите на "зелените" компании са във възход - компании в производството на енергия от възобновяеми източници, на електрически автомобили, на технологиите в защита на околната среда и т.н., записват все по-голям интерес на пазара. От месеци те изпреварват конкуренцията в лицето на изкопаемите горива, пише Ройтерс.

Победата на Джо Байдън на президентските избори в САЩ също даде тласък на бума на компаниите, като инвеститорите залагат на политики в защита на околната среда, които ще представи новата администрация в Белия дом.

Но дори и без влиянието на Байдън интересът към зелените компании расте на фона на заявките от развитите държави за съкращаване на емисиите и одобреното законодателство в тази област. Във Великобритания например заявиха, че ще спрат продажбата на нови автомобили с бензинови и дизелови двигатели от 2030 година.

Интерес има не само към акциите на публичните компании в тази сфера, но и към развитието на проектите. По данни на Morningstar в периода юли-септември инвеститорите са вложили 1,9 млрд. евро в европейски фондове за инвестиране във възобновяеми проекти. Това е 11 пъти повече спрямо същия период на миналата година.

За сравнение, във фондовете, инвестиращи в конвенционални източници на енергия, привлечените суми са едва 115 млн. евро.

Активите под управление от европейските фондове за алтернативна енергетика достигат рекордните 9,87 млрд. евро към края на септември, посочват още от Ройтерс. Активите във фондовете, инвестиращи в петрол и газ, намаляват до 4,85 млрд. евро.

Зелените компании се представят повече от добре на пазарите. Индексът RENIXX, който следи движението на акциите на 30-те най-големи глобални компании от сектора, записва ръст от 9% през ноември и удвоява стойността си от началото на годината.

В същото време енергийният сектор, част от S&P500, отчита спад от 41%, засегнат от срива на цените на петрола.

В началото на ноември американската компания NextEra, работеща в областта на възобновяемата енергия, за кратко надмина по пазарна капитализация гигантите Exxon Mobil и Chevron, отчитайки ръст на цената на акциите си от 28% от началото на годината.

* Статията има информационен характер и не е препоръка за инвестиционно решение

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:58 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още