IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките за развитие се въздържаха да спрат инвестициите във въглища

Азиатските кредитори се обявиха срещу ограниченията по време на първата среща на 450 инвестиционни банки

10:24 | 12.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

По време на първия си форум банките за развитие в световен мащаб заявиха своята подкрепа за мерки за опазване на климата и Парижкото споразумение, но се въздържаха от заявката, че се отказват от инвестиции в изкопаеми горива, съобщи Ройтерс.

Първото по рода си събиране на 450 банки за развитие, които годишно инвестират над 2,3 трилиона долара в инвестиционни проекти, беше организирано онлайн от френското правителство.

Основната тема са инвестициите в зелената икономика - възобновяеми енергийни източници, енергийна ефективност и чисти технологии.

И въпреки очакванията организациите не заявиха готовност да спрат инвестициите в изкопаеми горива. Една от причината за това са азиатските кредитори, водени от Азиатската банка за развитие, която отказа да подпише декларация в тази насока.

Въпросът за спирането на инвестиции във въглищни проекти ще остане за срещата на организациите през 2021 година.

В проекта за декларация, до който Ройтерс има достъп, е записано, че банките ще разгледат обхвата на инвестициите в изкопаеми горива и ще изготвят по-строги инвестиционни критерии.

Дни преди срещата европейски инвеститори вече съобщиха, че няма да подкрепят въглищни проекти, а само след няколко години ще игнорират и природния газ, смятан за чиста алтернатива на въглищата и петрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още