IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВЕИ ще изместят въглищата при производството на ток до 2025 г.

Зелената енергетика е във възход в условията на COVID, според прогнозите на МАЕ

13:28 | 10.11.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

За разлика от другите енергийни източници, зелената енергетика е във възход през тази година, показват данните на системните оператори. Анализите на експертите са, че скоро въглищата ще останат в историята, а вероятно още през 2025 година зелените централи ще изместят въглищните като основен източник на производство на електроенергия.

По прогноза на Международната агенция по енергетика (МАЕ) през 2020 година производството на електроенергия от възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) ще отчете ръст от почти 7%. В последния доклад на Агенцията е записано, че зелената енергетика може да бъде потисната от слабото търсене на биогорива, но като цяло секторът на възобновяемите източници ще отчете ръст от поне 1% през 2020 година на фона на свиване на потреблението на енергия с 5%.

Оптимизмът идва от данните за повишение с 15% на разполагаемия зелен капацитет в периода януари - октомври 2020 година спрямо същия период на предходната година. "Зелените" производители се радват и на засилен интерес на фондовите пазари - през октомври акциите на публичните компании, произвеждащи енергия от соларни панели, са удвоили стойността си спрямо декември 2019 година.

Основните двигатели на тези процеси през 2020 година са САЩ и Китай. Благодарение на тези две държави инсталираният възобновяем енергиен капацитет в световен мащаб расте с 4% и ще достигне почти 200 гигавата. През тази година новите ВЕИ проекти са основно вятърни и водни централи.

През 2021 година обаче ВЕИ индустрията ще има нов център - Европа и Индия, прогнозира МАЕ. Догодина се очаква рекорден ръст на новите инсталации - в рамките на 10 на сто. Два са факторите, които ще бъдат отговорни за повишението - реализиране на забавени проекти и намаляването на разходите за изграждане на фона на непрекъсната държавна подкрепа за сектора в редица държави.

В ЕС зелената индустрия ще бъде подкрепена и от плановете за намаляване на емисиите въглероден диоксид до 2030 година. Очакваното икономическо възстановяване в страните от общността ще даде възможност и до евтино кредитиране на развитието на тези проекти.

През 2022 година се очаква известно забавяне на изграждането на нови мощности, което се дължи основно на края на субсидирането от Китай на соларните централи в края на 2020 година и на вятърните централи в края на 2021 година. Като цяло обаче капацитетът на ВЕИ централите ще достигне рекордните 271 гигавата, от които 150 гигавата ще са соларните паркове.

От МАЕ прогнозират, че зелените централи ще бъдат водещи в електроенергийния сектор през следващите години. В момента соларните панели и вятърните паркове са най-евтиния вариант за изграждане на нови мощности в повечето държави. Затова и в държави с евтино финансиране зелените централи ще бъдат изпитание за традиционните изкопаеми горива. Очакванията са, че ВЕИ централите ще допринесат за 95% от ръста на новите електроенергийни мощности в световен мащаб до 2025 година.

Общо инсталираният капацитет от възобновяеми източници ще надмине централите на газ до 2023 година и на въглища до 2024 година, сочат още очакванията на експертите. Вероятно още през 2025 година ВЕИ ще заместят въглищата като основен източник за производство на електроенергия.

Не всичко е оптимистично в зелената индустрия - за първи път от две десетилетия през 2020 година секторът на биогорива ще запише спад. Основната причина са ограниченията, въведени във връзка с разпространението на COVID в световен мащаб. Очаква се свиване на производството в рамките на 12% спрямо рекордната 2019 година. Най-съществено е понижението при производството на етанол в САЩ и Бразилия, както и на биодизел в Европа.

Заради блокадите и спряното производство намалява и потреблението на топлинна енергия от индустрията, което се отразява основно върху възобновяемите източници. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Да, добре - щат да ги изместят. Обърнете внимание, че навсякъде се говори за "инсталирана" мощност, което не е гаранция за реално производство, дори за нормални централи, вкл. атомни, камо ли за ВЕИ. По климатически причини в Европа например фотоволтаиците работят реално около 120-130 дни в годината.Обърнете внимание също, как навсякъде бутат т.нар. "биогорива" нищо, че биогазът е 1:1 с нормалният газ !!! Абе, нали ще спасяваме климата? Обяснете ми как точно това ще стане с горене на изкуствен газ, изкуствен дизел и ***? Защо да не горим НОРМАЛЕН газ? Само по това всеки мислещ човек трябва да разбере, че всичко е с цел да бъдат усвоени едни пари - на кой му пука реално за някакъв климат, освен на грета дeбилченцето?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
Zlato
преди 3 години
Също прогноза :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Zlato
преди 3 години
На там отиват нещата. А през 2030 г. ще орем и транспортираме стоки с биволи и коне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още