IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски финансови институции спират инвестициите в изкопаеми горива

Всеки проект, който ще получи подкрепа от EDFI, ще трябва да бъде съобразен с изискванията на Парижкото споразумение за климата

10:31 | 06.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Асоциацията на европейските финансови институции (EDFI) ще спре всички инвестиции в изкопаеми горива до 2030 година в опит да бъдат изпълнени предписанията на Парижкото споразумение и да бъде постигната целта от нулеви въглеродни емисии до 2050 г.

От организацията, която контролира активи за над 50 млрд. евро, коментират, че спират да финансират нови проекти за изграждане на въглищни централи и петролни проекти. На този етап ще имат ограничено участие в газови проекти.

Решението обхваща директни и индиректни инвестиции чрез фондове или отпускане на кредити за други институции.

В последните пет години 15-те институции членки на организацията, създадена през 1992 година, са инвестирали 8 млрд. евро в проекти за опазване на околната среда в слаборазвити икономики, става ясно още от изявлението на EDFI.

"Сега, когато страните по света се опитват да постигнат устойчиво възстановяване от пандемията от COVID, е по-важно от всякога да бъдем пример за инвеститори на развиващите се пазари", допълват оттам.

Подробният план на организацията във връзка с целите за опазването на околната среда включва съобразяването на всеки един инвестиционен проект с ангажиментите по Парижкото споразумение. Освен инвестиции в добива и производството на въглища, петрол и газ, ограниченията ще обхванат още и проекти като изграждане на транспортна инфраструктура, както и друга инфраструктура, използвана от въглищната индустрия.

Това изявление идва само седмица преди първата среща на институциите, финансиращи проекти за развитие, която ще се проведе във Франция. Основната тема е как да бъде подпомогната борбата с климатичните промени, пише Ройтерс.

Ключов въпрос пред участниците ще бъде доколко са склонни да инвестират в новите проекти за въглищни централи в Азия.

На този етап няма заявки от други участници в срещата, планирана за 12 ноември, дали ще ограничат финансирането си за спорни за околната среда проекти.

Преди заседанието от Международния клуб на инвестиционните банки (IDFC), създаден през 2011 година, публикуваха данни за направените инвестиции през миналата година. 26-те членки на организацията, сред които е и Черноморската банка за развитие, са вложили 197 млрд. евро в зелени проекти. Това представлява 25% от направените инвестиции от тези институции.

Спрямо 2018 година инвестициите в проекти за опазването на околната среда се увеличават с 47%, отчитат още от IDFC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още