fallback

Полша и Унгария са се договорили с Германия за бюджета на ЕС до 2027 г.

Сделката ще бъде представена на лидерите на останалите държави членки и може да бъде финализирана до петък

13:26 | 09.12.20 г. 6
Автор - снимка
Редактор

Полша и Унгария са се споразумели с Германия за компромис, така че да деблокират бюджета на Европейския съюз (ЕС) за периода 2021-2027 г. и плана за възстановяване от пандемията за 1,8 трлн.  евро, предава Bloomberg, като се позовава на висш държавен служител във Варшава.

Компромисът ще сложи край на конфликта, заради който Будапеща и Варшава заплашиха да наложат вето на многогодишната финансова рамка и фонда за възстановяване, за който страните в ЕС се договориха за поемането на безпрецедентен съвместен дълг.

Полша и Унгария възразяват срещу условието за обвързване на върховенството на закона с изплащането на средства от ЕС. Те казват, че това заплашва да намали финансирането им и да подкопае правителствата им, които се разследват за предполагаеми нарушения на европейското законодателство.

Полският вицепремиер Ярослав Говин заяви, че е постигнато споразумение с Германия, която е ротационен председател на блока в момента. То ще бъде представено на останалите страни членки, така че сделката да се финализира до петък, обясни Говин.

„Засега имаме споразумение между Варшава, Будапеща и Берлин," каза той пред репортери във Варшава в сряда. „Вярвам, че това споразумение ще включва и 24-те останали столици“, допълни той.

Германия не е потвърдила веднага новината, както и правителствените ръководители на Полша и Унгария. Говин е най-големият защитник на отпадането на заплахата за вето.

Решението дава известно облекчение за унгарския министър-председател Виктор Орбан и полския му колега Матеуш Моравицки, но Ярослав Говин не дава детайли по споразумението. Той коментира само, че сделката поддържа „Полша суверенна и ЕС - обединен“.

Злотата скочи до най-високото ниво спрямо еврото от септември насам заради новината. Форинтът също поскъпва.

Ако се стигне до налагане на вето на многогодишната финансова рамка на ЕС и фонда за възстановяване, това ще означава, че Брюксел ще трябва да работи с „авариен“ бюджет, базиран на разходите от предходната година, както и да забави финансирането за възстановяването от пандемията.

За фонда се говори, че ЕК се е подготвила да заобиколи двете източноевропейски държави, което означава, че те биха останали без финансиране от програмите за възстановяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:45 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още