IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джонсън: Сделката с ЕС е нова отправна точка за отношенията ни

Очакваме с нетърпение официалната ратификация на споразумението и съвместната работа по споделени приоритети като справянето с климатичните промени, добави той

16:31 | 28.12.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Британският премиер Борис Джонсън приветства търговската сделка с Европейския съюз, определяйки я като нова отправна точка за отношенията с Общността. Той направи това в разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, предаде Ройтерс.

„Току-що разговарях с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Приветствах значението на споразумението Великобритания/ЕС като нова отправна точка за нашите отношения, между суверенни равни", написа Джонсън в Twitter, цитиран от БТА.

Очакваме с нетърпение официалната ратификация на споразумението и съвместната работа по споделени приоритети като справянето с климатичните промени, добави той.

Постоянните представители на 27-те страни членки на ЕС по-рано днес дадоха зелена светлина за временното прилагане от 1 януари до 28 февруари на споразумението, което подлежи на одобрение от Европейския парламент в началото на 2021 година.

„Комисията на постоянните представители на Европейския съюз (COREPER) единодушно одобри временното прилагане на Споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство от 1 януари 2021 г.", заяви в Twitter говорителят на германското председателство на ЕС Себастиан Фишер.

Документът от 1246 страници, който е разделен на 7 части, е описан от главния преговарящ на Обединеното кралство Дейвид Фрост като „начало на момент на национално обновяване“, което позволява на Обединеното кралство да установява закони според собствените си условия. „Това е едно от най-големите и най-широки споразумения някога“, добавя Фрост.

Споразумението ще позволи безмитна и безквотна търговия със стоки след 31 декември, но това няма да се отнася за индустрията на услугите - около 80% от британската икономика - или сектора на финансовите услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Whitestar
преди 3 години
Едва ли някой е изненадан от постигнатото съгласие между страните. Никой не си прави други илюзии освен, че съществуват "вечни интереси". Остават обаче много въпроси около това дали умело ще се върви към засилване на икономиките, посредством експертна и ловка политика или ще чакаме на мудна бюрократична система да даде ниско ефективни решения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още