IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС одобри търговската сделка с Великобритания

Правителството на Германия ще подкрепи търговското Brexit споразумение

15:40 | 28.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

27-те страни членки на ЕС дадоха зелена светлина търговското споразумение за след Брекзит да влезе в сила от 1 януари. Посланици от столиците на ЕС се срещнаха в Брюксел и единодушно одобриха временното прилагане на търговското споразумение с Великобритания от 1 януари, съобщи Комитетът на постоянните представители, цитиран от БНТ.

"Комисията на постоянните представители на Европейския съюз (COREPER) единодушно одобри временното прилагане на Споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство от 1 януари 2021 г.", заяви в Twitter говорителят на германското председателство на ЕС Себастиан Фишер.

Документът от 1246 страници, който е разделен на 7 части, е описан от главния преговарящ на Обединеното кралство Дейвид Фрост като „начало на момент на национално обновяване“, което позволява на Обединеното кралство да установява закони според собствените си условия. „Това е едно от най-големите и най-широки споразумения някога“, добавя Фрост.

В спорната област рибарство Великобритания ще се отклони от Общата политика на ЕС в областта на рибарството и ще установи нова идентичност като „суверенна независима крайбрежна държава“, според подробности, публикувани в отделно резюме на сделката. Споразумението установява пет и половина години преходен период, при който достъпът на ЕС до водите на Обединеното кралство ще намалее с 25 процента. След това двете страни ще провеждат ежегодни преговори за квоти. 

Националната федерация на риболовната организация казва, че секторът е „пожертван за други национални цели“ и допълни, че сделката се счита за „поражение“ за индустрията.

Последната Brexit сделка, която беше факт след деветмесечни преговори, сега ще бъде одобрена писмено от всички 27 правителства на ЕС до 16:00 ч. българско време във вторник, посочи още Фишер, цитиран от БНР.

Очаква се Европейският парламент да одобри сделката в началото на новата година със задна дата от 1 януари, каза преди това Давид Сасоли, председател на ЕП. Парламентът на Обединеното кралство ще се събере на 30 декември, за да одобри дългоочакваното споразумение.

Правителството на Германия ще подкрепи търговското Brexit споразумение между Европейския съюз и Обединеното кралство, заяви от своя страна и говорителят на кабинета Улрике Демер. Федералният кабинет единодушно даде зелена светлина на сделката и ще препоръча на останалите държави членки на ЕС да направят същото, каза тя пред репортери на пресконференция.

Междувременно главният преговарящ на ЕС Мишел Барние аплодира в понеделник "ползотворните обмени" на мнения относно Brexit сделката, които се състояха по време на диалога между него и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен от една страна, и представители на Европейския парламент, включително парламентарния Председателски съвет и съответната британска координационна група, от друга страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още