IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой направи повече компромиси за постигане на търговската сделка след Brexit?

България изпусна възможност да привлече изтеглящ се бизнес от Обединеното кралство, посочи Милен Керемедчиев

11:47 | 29.12.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Транзитният период за икономиката на Великобритания след Brexit ще отнеме до пет години. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи.

По думите му със сигурност Европейския съюз е направил повече компромиси от Обединеното кралство за постигането на търговското споразумение. Великобритания е направила 11 компромиса, а ЕС – около 28, изчислява гостът.

„Търговията между ЕС и Великобритания възлиза на 668 млрд. евро, като България заема много малък дял от нея. С оглед на това Brexit  ще има по-голямо влияние върху пазара на труда, но не толкова върху стокооборота“, обясни Керемедчиев.

Той е на мнение, че България е изпуснала възможност да привлече изтеглящ се бизнес от Обединеното кралство.

„Най-големият удар е за учениците и работещите във Великобритания“, посочи Милен Керемедчиев и се позова на таксите за обучение, които се очаква да станат много по-високи и ще трябва да се кандидатства за визи.

Бившият заместник-министър на външните работи заяви също така, че след Нова година се очаква затруднения в придвижването на стоките, защото те трябва да се обмитяват и да имат съответните митнически документи.

„В Новата година очакваме труден период за влизане в релсите на търговията“, очаква Керемедчиев и поясни, че Великобритания ще трябва да въведе нови етикети и нови изисквания за контрол. С оглед на това Керемедчиев прогнозира, че транзитният период ще отнеме до пет години.

„Единствената разлика в споразумението сега и на постигнато през лятото са транзитните периоди“, коментира експертът. Той също така обърна внимание на факта, че се забелязва ръст на желаещите британци да получат българско гражданство.

„Великобритания ще претърпи може би двойно по-голям икономически спад от европейските държави, но е много важно как ще се договарят споразуменията за свободна търговия с други партньори като САЩ“, заяви Керемедчиев.

Какво ще загубят британците в България? Каква е цената на компромисите? 

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на “Бизнес старт“може да видите тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
korn
преди 3 години
Изгледах няколко клипчета с изказвания на Найджъл Фарадж през последите десетина години. Оснновния проблем на англичаните изглежда е превръщането на ЕС във щати и федерация като САЩ и Русия и създаването на европейска армия. Това щяло да доведе до разпад на НАТО и естествено до нарушаване на световния ред устаовен след ВСВ, лидер на който е САЩ. Логично е на агличаните и американците да им се иска нещата да не се променят. Иска му се на англичанина да си стои в Ситито и да взима 5000 паунда на месец, а българина да прави буркаини със зимнина и да кара москвич, или китаеца да оре оризовете полета и да ръфа ориз за да не умре от глад, но тези времена са в миналото, както и великата им империя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още