IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания започва преговори с ЕС за финансовите услуги тази седмица

Секторът остана до голяма степен извън търговската сделка, сключена с ЕС

20:02 | 12.01.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Великобритания ще започне преговори тази седмица с Европейския съюз за сътрудничеството на регулаторите по отношение на финансовите услуги, след като Brexit вече е завършен, съобщи Bloomberg.

Индустрията на финансовите услуги остана до голяма степен извън търговската сделка, сключена с ЕС от премиера Борис Джонсън точно преди Коледа, но двете страни се договориха да постигнат меморандум за разбирателство относно регулаторното сътрудничество до март.

„Искаме да запазим финансовата стабилност, целостта на пазара и защитата на инвеститорите и потребителите“, каза говорителят на Джонсън Джейми Дейвис пред репортери във вторник. „Настоявахме за по-широко споразумение за финансовите услуги като част от преговорите и Министерството на финансите ще продължи тази работа с комисията, започвайки тази седмица.“

Индустрията формира около 7% от икономическата продукция на Обединеното кралство, а излизането на страната от ЕС застраши доминиращата позиция на Лондон в сферата на финансовите услуги.

Меморандумът за разбирателство има за цел да определи рамката за регулаторно сътрудничество, за да позволи „двустранен обмен на мнения и анализи, свързани с регулаторни инициативи и други въпроси“, съгласно съвместна декларация на Великобритания и ЕС от декември.

Меморандумът има за цел също да установи процес за приемането, спирането и оттеглянето на така наречените решения за „еквивалентност“, които се отнасят до равнопоставеността на правилата на двете страни и позволяват на банките и други финансови компании да извършват трансграничен бизнес.

Великобритания цели да уточни именно тези правила за еквивалентност с ЕС, след като миналата година едностранно прие свои собствени решения, които дават възможност на европейските финансови институции да работят на Острова.

Финансовият министър Риши Сунак и икономическият секретар на Министерството на финансите Джон Глен ще участват в преговорите, според Министерството на финансите.

Европейският съюз постигна две големи решения за еквивалентност с Великобритания през 2020 г., но предвид това, че 28 области все още остават отворени, остава неясно каква част от инвестиционното банкиране може да остане на Острова.

Ранните дни на Brexit вече разкриха колко са големи залозите, като Лондон загуби 6,3 млрд. евро от дневната търговия с акции, които се пренасочиха към европейски борси на 4 януари, първия работен ден след преходния период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
.....,още колко ще има да губят.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още