fallback

Сделката за Brexit се удави в бюрокрация

Договорите ще се управляват от комисии, които още не са сформирани, не е ясно и кой и как ще наблюдава работата им

08:16 | 27.01.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Brexit означава бюрокрация. Или поне когато става въпрос за това сделката да започне да се наблюдава и прилага.

След като търговската сделка между Европейския съюз (ЕС) и Великобритания беше сключена малко преди Коледа, вниманието се насочи към това как точно ще работи тя на практика. Някои компании казват, че прекъсването на работата и разходите, породени от нетарифните бариери, вече показват недостатъците на споразумението, пише онлайн изданието Politico.eu.

По коридорите на Уайтхол сега отеква друга заплаха. В ход са спорове заради опита да се приложи „институционалната рамка“ на сделката - или, по думите на едно длъжностно лице, запознато с детайли, жестоката бюрокрация.

„Комисиите са от решаващо значение за изглаждането на някои от многото проблеми, които ще възникнат по силата на това споразумение“, казва Катрин Бърнард, професор по европейско право и трудово право в университета в Кеймбридж и член на мозъчния тръст Changing Europe за Великобритания.

Мрежата от комисии, работни групи и форуми, очертани в търговската сделка, ще бъде от решаващо значение за нейното оцеляване, тъй като тя се сблъсква с предизвикателства от страна на регулаторите, бизнеса и адвокатите. Лондон и Брюксел обаче почти не дават подробности за тяхната работа.

Сделка като никоя друга

До април миналата година Антон Спишак е член на британския екип за преговори и се е опитвал да обедини структурите за управление на сделката. Той търси други световни аналози, но стига до извода, че това не е обикновено търговско споразумение.

„Много международни споразумения имат годишни срещи и някои институции, които са сходни, но рядко се извършват такива задълбочени операции“, казва той в настоящата си роля на политически лидер в търговията и икономиката в Института Тони Блеър. „Това споразумение е много различно, защото е много повече интегрирано партньорство“, допълва той.

Според Спишак всеки, който се опитва да се ориентира как ще се управлява сделката, трябва да осъзнае, че Великобритания и ЕС са подписали три взаимозависими сделки, а не само една. „Това е многопластова връзка с три различни слоя на управление“, посочва той.

Тези три бюрократични групи включват международните структури, изложени в Споразумението за оттегляне, които определят условията за оттегляне на Великобритания от ЕС. Този документ е финализиран през 2019 г. След това има органи, необходими за управлението на Северноирландския протокол, а после са органите, които прилагат самото споразумение за търговия и сътрудничество, което има свои собствени сложни управленски нужди.

Подробното разглеждане на споразумението за търговия и сътрудничество разкрива не по-малко от 19 специализирани комисии и четири работни групи, всяка със сложни линии за докладване една на друга. На върха на „дървото“ е Съвместният съвет за партньорство, който отговаря за политическия надзор на сделката.

Все още не е ясно кой ще представлява Обединеното кралство в този съвет. Според запознати това ще е Майкъл Гоув, който вече изпълнява подобна роля за Обединеното кралство в съвместната комисия по споразумението за оттегляне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:49 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още