IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката за Brexit се удави в бюрокрация

Договорите ще се управляват от комисии, които още не са сформирани, не е ясно и кой и как ще наблюдава работата им

08:16 | 27.01.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Властта обаче не спира дотук. Значителни части от процеса по вземане на решения са прехвърлени към техническите комисии. Фактът, че Съвместният съвет за партньорство трябва да се събира само веднъж годишно, означава, че тези комисии са много важни. „Всяка комисия, която има правомощието да изменя или поне препоръчва да бъде изменен договорът, е много важна“, казва Бърнард.

Другият важен момент е дали тези комисии могат да издават решения или просто препоръки. Ако е първото, то тези решения ще бъдат правно обвързващи за Великобритания и ЕС.

Пропуск в контрола

Тези групи предстои да бъдат формирани и те ще имат наистина голяма власт. Малко са обаче механизмите за надзор върху начина, по който ще упражняват тази власт и в чий интерес се вземат решенията им.

След като бъдат сформирани, ще има проверки на тези от техническите търговски специализирани комисии, защото те ще се сблъскват с тежко лобиране. Въпросът номер едно на бизнеса в момента, според асоциирания директор на Института за правителството Мади Тимънт Джак, е: „Как ще се лобира пред тази структура?“

Най-очевидният наблюдател ще е от британския парламент – ще бъде сформирана специална комисия, съставена от депутати. Дългогодишната комисия за бъдещите отношения с ЕС обаче беше разпусната по-рано този месец и не е ясно как ще бъде заместена. Комисията по международни въпроси пък е претрупана с работа.

Търговското споразумение очертава „Парламентарна асамблея за партньорство“, съставена от евродепутати и британски депутати, „като форум за обмен на мнения за партньорството“. Един политически чувствителен въпрос е дали групите на гражданското общество, включително профсъюзите, ще могат да кажат своето мнение за това как работи сделката.

Неизбежни битки

Споровете са неизбежни, независимо дали Уайтхол е подготвен за тях. „Мисля, че първите битки по споразумението ще бъдат по отношение на равнопоставеността“, казва Бърнард. Предстои да бъде определен наблюдател за тази трънлива област. ЕС и Великобритания ще имат право да определят по пет члена на комисията и ще търсят още петима, които не са граждани нито на ЕС, нито на Великобритания.

Според Спишак не е било възможно в този случай да се предотврати ескалирането на чувствителни въпроси пред Съвместния съвет за партньорство. Това поражда риск те да се превърнат в политически проблеми.

Въпросът как Уайтхол може да се опита да се справи с всичко това вече тежи на правителството на Великобритания, според служители. Връзката трябва да бъде със специален министър на ЕС в Службата за външни работи, Общността и развитието.

Британското правителство не може да протака въпроса с управлението на множеството споразумения, свързани с Brexit. Адвокати предупреждават, че комисиите трябва вече да започнат да се сформират. Много въпроси обаче остават без отговор, например „колко ще бъде вградена Северна Ирландия“ в единния пазар на ЕС, субект с „около 200-300 правни акта, регулаторни промени или изменения всяка година“, които Лондон ще е длъжен да следи, казва Спишак.

Според британски служител, запознат с договорите, сделката е създала „мини ЕС“. Друг бивш британски дипломат, работил и в Брюксел, казва, че органите ще са нещо подобно на Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ), междуправителствената организация на Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, само че много по-прозрачни.

Протоколът на някои групи и комисии за управление на договорите обаче ще е изключително трънлив, което е всъщност предпоставка за непрозрачност, предупреждава друг запознат дипломат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
nikiangel
преди 3 години
Инсорс на всичко възможно в ЕС, и да бъде забравен този остров. Има по важни проблеми за решаване от това дали мъпетите да могат да пресичат границата със сандвичи или не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още