fallback

Фр. Тимерманс: ЕС допусна грешки при поръчките на COVID ваксините

Европейският подход е „също в интерес на по-богатите държави членки“, според председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен

10:55 | 14.03.21 г. 2

Заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Франс Тимерманс признава в интервю за неделния брой на германския вестник „Тагесшпигел“, че Европейският съюз (ЕС) е допуснал грешки при разработването на стратегия за ваксинация срещу Covid-19 за страните членки.

Европейският подход е „също в интерес на по-богатите държави членки“ като Германия, добавя в интервюто председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, съобщава БНР.

„Вярно е, че бяха допуснати грешки при поръчването на ваксините в Брюксел, както и в страните членки“, казва Тимерманс в интервюто. "Готов съм да направя равносметка в края на пандемията - тогава ще можем да видим какво сме свърши добре и какво сме сгрешили", допълва той.

ЕК е поръчала общо най-малко 1,4 млрд. дози от четирите коронавирусни ваксини, одобрени в Общността, което на теория е повече от достатъчно за 450-те млн. жители на държавите членки в блока.

Комисията обаче е подложена на критика заради колебливия си подход и стратегически грешки при поръчването на ваксини. Разпределението на дозите между членките на ЕС се определя като несправедливо в някои столици на ЕС, отбелязва ДПА.

Шестима европейски лидери, сред които и българският премиер Бойко Борисов, поискаха разговори между страните членки относно разпределението на ваксините в съюза.

Висш представител на ЕС припомни, че следващата среща на върха е на 25 и 26 март. Тогава най-вероятно ще се обсъждат доставките и разпределението на ваксини в блока. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:52 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още