IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев: "Северен поток 2" ще засили руската агресия срещу Украйна

Русия ще генерира приходи, които ще бъдат използвани срещу нас, смята украниският премиер Денис Шмигал

12:45 | 22.03.21 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ако "Северен поток 2" влезе в експлоатация, Русия ще генерира приходи, които ще използва, за да финансира агресията си срещу Украйна. Това коментира в интервю за германското издание Handelsblatt украинския премиер Денис Шмигал.

"С газопровода Европа засилва руската агресия. Това не може да съвпада с интересите на ЕС", пояснява още той.

Според Шмигал ЕС трябва да продължи да налага санкции срещу Москва заради едностранното анексиране на Крим. Санкциите трябва да бъдат по-ясни и по-строги в бъдеще, коментира още той.

Отношенията между ЕС и Русия ще бъдат основна тема на предстоящия в края на седмицата Европейски съвет. Лидерите на общността ще разговарят отново във видеоконферентен формат и се очаква да дискутират резултатите от посещението на Жозеп Борел в Москва преди месец.

В интервюто си за Handelsblatt украинският премиер коментира и думите на американския президент Джо Байдън, който нарече руския си колега Владимир Путин "убиец". "Подкрепям формулировката на Джо Байдън", каза Шмигал и допълни, че "Украйна се бори с руската агресия в продължение на седем години".

Газопроводът "Северен поток 2" е един от малкото дразнители в отношенията между Украйна и ЕС. В своето интервю пред германското издание украинският премиер благодари за подкрепата и помощта, която страната му получава от общността през "седемте години на руска агресия".

Според него наложените от общността санкции срещу Москва са предотвратили по-нататъшни действия срещу страната му.

От месеци темата за строителството на газопровода по дъното на Балтийско море е ябълка на раздора между САЩ и Германия. Вашингтон наложи редица санкции срещу компании, които участват в проекта. По тази причина се отказа строителят Allseas, както и поне още 18 други компании

В последните седмици обаче медийни публикации намекват, че Берлин и Вашингтон сближават позициите си и са склонни на компромис по казуса.

Към момента над 95% от тръбите на газопровода вече са положени и се строи във водите край датския Бьорнхолм. Плановете са до края на годината "Северен поток 2" да бъде въведен в експлоатация. И Германия, и Русия са категорични, че това е чисто икономически проект и не може да бъде разглеждан като геополитическа заплаха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 3 години
*** са къде по-хуманни. Те изгориха жителите на Грозни със системи за заалпов огън(Град). PS Не ми е работа, но все пак знаеш ли че си голям бokлyк?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 8
дядя Вова
преди 3 години
Киев: "Северен поток 2" ще засили руската агресия срещу Украйна Рече нациската хунта в Киев, която само чака, да изсъхне земята, та да подкара танковете, да смажат несъгласните в Донбас и Луганск.Упс, тоо, кръщаването на стадион с името на нацист също е исконна еуропейца ценност.Це перемоха! Скотиняки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Зайо Байо
преди 3 години
Не са готови с терминала в Балтика. Визираш проекта в Уст Луга, който по консервативна оценка на Газпром ще е готов началото на 2024. Още са на етап проектиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Първо, Украйна не е нападнала никой от съседите си и си харчи прихода за развитие, не за инвазия в чужди държави.Второ, газпром няма как да са готови с терминал за втечнен газ в Балтика, защото изграждането струва много и време и средства.И трето - терминал за втечнен газ вече има, до Клайпеда. И той си работи от години.Ако познаваше балтийците, щеше да ти е ясно, че не желаят да пускат расийските алкохолици отново, защото още пазят спомените от окупацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
Моабет да става
преди 3 години
А приходите които реализира от продажбата на газ транзитиран през Украйна?Те сигурно отиват само за хуманитарни дейности. Като желаят да намалят приходите на Русия от продажба на газ да прекратят транзита. Не го правят. Значи чепика ги стяга на друго място. Газпром са готови и с теминал за втечнен газ в балтика. Който не иска тръбопроводен ще си купи втечнен. Не знам само дали имат достатъчно кораби за превоза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още