fallback

ЕК: Нуждаем се от глобална Зелена сделка

Постигането на заложените цели в Европа ще костват допълнителни инвестиции от 350 млрд. евро до 2030 година

23:09 | 22.03.21 г. 5

Нуждаем се от глобална Зелена сделка, чрез която да постигнем заложените цели за декарбонизацията и преодоляването на климатичните промени, пишат в коментар председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и президента на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Вернер Хойер. Документът е публикуван на сайта на ЕК.

Двамата отбелязват, че ЕС е предприел амбициозни планове за намаляване на емисиите с 55% спрямо нивата през 1990 година до 2030 година и обещава беземисионна икономика до 2050 година.

Но общността емитира 10% от глобалните парникови газове, затова е нужно да се действа глобално.

"За да задържим глобалното затопляне в рамките на до 1,5°С (до края на столетието) трябва да подкрепим усилията за декарбонизация извън нашите граници", отбелязват фон дер Лайен и Хойер.

Постигането на заложените цели до 2030 година ще коства допълнителни инвестиции в размер на 350 млрд. евро само в Европа. Но и ЕИБ са готови да ангажират още допълнително 1 трилион евро.

Европа е готова да инвестира във всичко - от зелена електрификация в Африка, проекти за намаляването на въглеродния диоксид в Азия и съхраняване на енергия в Южна Америка, както и да сподели знанията и технологиите, които притежава за контрол над наводнения, за прогноза за климатичните промени и т.н.

Освен инвестиции в зелени технологии, сред които за производството на "зелен" водород, съхранение на енергия и т.н., ЕС залага и на кръговата икономика и повторната употреба на суровините. Това може да намали зависимостта на общността от редки минерали, но и да създаде работни места.

"Както Европа продължава да показва - Зелената сделка не е просто екологична политика, а икономическа и геополитечска необходимост", пише още в коментара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:05 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още