IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще намали въглеродните емисии с поне 55% до 2030 г.

Страни от Източна Европа поискаха яснота как ще бъдат изпълнени тези цели

11:22 | 11.12.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Лидерите на Европейския съюз се разбраха за намаляване на емисиите въглероден диоксид с поне 55% до 2030 година. Досегашната цел на общността беше за намаление от 40% спрямо нивата от 1990 година.

Това е стъпка в изпълнението на амбициозните цели на ЕС за нулеви въглеродни емисии от общността до 2050 година.

Решението днес дава силен коз в ръцете на Урсула фон дер Лайен по време на срещата на ООН за климата, която ще се проведе на 12 декември, пише Politico.

Преговорите по сделката за климатичните цели продължиха цялата нощ, допълва още изданието. По време на тях Полша, Чехия и Унгария са поискали повече яснота как точно ще бъде постигнато намалението на емисиите. Те са настоявали, че орязването ще трябва да бъде компенсирано финансово и регулаторно.

Няма План Б

Няма План Б за климата, писа в Twitter френският президент Еманюел Макрон и допълни, че времето до 2030 година е ограничено и призова за общи действия, за да бъдат изпълнени тези цели.

Също в своя Twitter акаунт председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен отбеляза, че решението отваря вратите за изпълнението на амбицията за въглеродна неутралност на ЕС до 2050 година.

 

Сега намалението на емисиите трябва да получи и благословията на Европейския парламент. Европейските депутати обаче преди време излязоха с резолюция, че намаляването на въглеродния диоксид трябва да бъде с поне 60 на сто спрямо нивата от 1990 г.

На този етап все още не е ясно какви промени са договорени в Зелената сделка на базата на увеличението на целите за намаляването на емисиите. Страните, които разчитат на въглищата за осигуряване на енергия, сред които и България, вече поискаха повече парични компенсации.

Според източници в Брюксел България и Чехия са поискали и право да използват европейските средства за финансиране на ядрени проекти или газификация. Досега ЕС позволява пари от фондовете за енергиен преход да се използват само за възобновяеми енергийни източници.

Планираше се Фондът за справедлив преход, по който ще се компенсира затварянето на въглищните мощности, да разпредели 7,5 млрд. евро, но се очаква тези средства да привлекат още милиарди частни инвестиции и заеми от финансови институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
Valentin13
преди 3 години
ще се радват на труда си хората и ще се обичат като братя - Вапцаров е мечтател като тебе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
Според мен, спирането на мнозинството коли няма да е затвор, а освобождаване. Повече хора ще могат да се разхождат спокойно по улиците, както и децата да си играят, също като ние навремето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
абе те гледат да се мре яко , ти за колите се тревожиш ... нали оня некролог на кралицата мъжа и , искал в следващия си живот да бъдел смъртоносен вирус ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
Valentin13
преди 3 години
съгласен съм. като спрат мнозинството от коли да се движат и всеки се затвори в крепостта си така ще стане. че и по-лошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още