Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

България ще иска пари от фонда за енергиен преход за газ и АЕЦ?

Първоначалните планове на Брюксел са парите по това перо да бъдат само за възобновяеми енергийни източници

България ще иска пари от фонда за енергиен преход за газ и АЕЦ?

Снимка: Bloomberg LP

България и Чехия ще поискат със средства от Фонда за справедлив преход да могат да бъдат финансирани проекти за заместване на въглищни мощности с газ и ядрена енергия. Това съобщава европейското издание Politico, позовавайки се на свои източници.

По-късно днес (10 декември) лидерите на ЕС ще се срещнат, за да обсъдят някои от важните политики на последната си редовна среща под председателството на Германия. Една от тях е по отношение на климата и плановете за въглеродна неутралност на ЕС.

Брюксел официално няма намерение да се намесва в определянето на енергийния микс на страните - въглищата, които са голям замърсител, могат да бъдат заместени с други източници, стига да бъде изпълнена целта за намаляване на въглеродните емисии. Но и не планира да инвестира в ядрени мощности - средствата от фондовете могат да бъдат насочени само към възобновяеми източници, коментираха комисари при редица дискусии по идеите за позеленяване на европейската икономика.

Още по темата
Затова и идеята за насочване на финанси към алтернативи като газ и ядрени централи вероятно отново ще раздели блока. А преди да дискутират въпросите на климата лидерите на общността трябва да приемат и бюджета за следващия програмен период. Сигналите са, че пречките на Полша и Унгария вече са премахнати.

По предложение на Европейската комисия страните от общността трябва да имат по-амбициозни цели за намаляването на емисиите въглероден диоксид - с поне 55%, вместо одобрените 40%, спрямо нивата от 1990 година.

От Европейския съвет се очаква решение именно по тази точка  и прогнозите са, че едни от най-засегнатите държави ще изтъргуват своето съгласие срещу повече компенсации.

Представеният през януари 2020 година Фонд трябва да подпомогне трансформацията, особено в регионите на ЕС, които ще изпитат негативните ефекти от преминаване към въглеродна неутралност на европейската икономика. На този етап това са въглищните региони и България участва с три области - Стара Загора, Кюстендил и Перник, в плановете за компенсации.

Освен България, Чехия и Словакия, за по-изгодни условия по Фонда се бори и Полша, чиято икономика изцяло зависи от въглищните мощности. На този етап страната дори няма приети ангажименти за въглеродна неутралност, което според решението на Европейския съвет от юли я оставя извън възможности за финансиране по тази мярка, припомня Politico.

Позицията на България по този казус е ясна още от началото на ноември - страната ни е склонна да одобри по-високата цел за намаляване на емисии, но срещу повече компенсации. Правителството иска плавен преход към зелената икономика, който да позволи съобразяване с националните особености, и запазването на конкурентоспособността на европейската икономика.

Ако ЕС не постигне съгласие по темата за въглеродните емисии до 2030 година, рискува да се изправи пред срещата на ООН за климата, насрочена за 12 декември, без ясна визия.

Освен темата за климата и Многогодишната финансова рамка на ЕС, лидерите на общността ще дискутират още въпроси за разпространението на коронавируса, отношенията с Турция, Банковия съюз и обединението на капиталовите пазари. 

Очаква се председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен да информира Съвета за преговорите по Brexit, но според анализатори едва ли ще има дебати и решение за финалната раздяла на двете страни.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
4
 
4
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Точно това си помислих и аз, когато прочетох заглавието. Домързя ме да пиша, благодаря че ти го направи.
1
 
6
 
3
fon
преди 7 месеца
Нали ядрения ток беше най-евтин?!! С тази простотия Р,Овч. БСП, русофили, пенционери и всякакви "разбирачи" ни заливаха с години по медиите и дори ни обясняваха как сме изпускали милиарди защото САЩ не ни разрешавали да си построим нов руски АЕЦ. Сега руските *** намерили начин не само да оберат българските данъкоплатци, ами да окрадат и европейските. Русофилската наглост е безкрайна!
3
 
6
 
2
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Те трябва да са много т ъ п и, ако почнат да раздават пари за строеж на нови ядрени централи. Един ден, след като бъдат изведени от експлоатация те ще ни тежат като воденичен камък. А и газта също не е въглеродно неутрален източник.
3
 
2
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Традиционно ограничения производствен сектор в българия продълава да е един от най-екологичните в Европа. Колкото и да е тъжно това, то дава възможности пред родните производства. Вероятно сега е момента много от тях плавно да преминат към еколоосъобразни технологии. До колко това ще се случи предстои да видим.

Още от Европа
Ще имат ли успех новите мерки срещу прането на пари на ЕС?