IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК опитва да мобилизира потенциала на общността да произвежда ваксини

В Брюксел изготвиха насоки как да общуват конкурентните компании, така че да ускорят производството и доставките, но без да нарушават правилата на пазара

16:32 | 29.03.21 г.
<p>
	Снимка: Димитър Кьосемарлиев, investor Media Group</p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, investor Media Group

Европейската комисия (ЕК) организира първото общоевропейско събитие в опит да мобилизира пълния потенциал на общността да произвежда ваксини срещу коронавируса, става ясно от съобщение от Брюксел. Представители на повече от 300 компании от 25 държави от ЕС са заявили участие в срещата, която ще се проведе на 29-30 март.

Целта е да се намери решение на проблемите в производството и доставката на ваксини в ЕС, подобряване на връзките между производителите и доставчиците, както и обслужващите компании и доставчиците на оборудване.

Надеждите са да се подобри планирането на производството и доставките както в настоящия кризисен момент, така и в бъдеще при производството на ваксини в общността.

Участието на този голям брой компании в събитието показва, че фармацевтичният сектор на Европа е жизнен, смята комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер. Тя посочи още, че ЕК създава условия за общуване между компаниите, но с гаранции за защитата на конкуренцията.

От Брюксел дори са изготвили специални насоки как компаниите, които реално са конкуренти, да общуват и подобрят връзките си, но без да нарушават правилата на пазара. На този етап от ЕК посочват, че подобряване на ситуацията с производството и доставките на ваксини ще помогне за ускоряване на кампанията по ваксиниране и ограничаване на пандемията.

Работим с индустрията за подобряване на капацитета и увеличаване на производствените мощности за производство на ваксини в ЕС, допълни и комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Брьотон.

В първия ден от събитието производителите ще коментират достъпа до суровини и  производството на ваксините. На следващия ден фокусът е върху връзките между производители и доставчици и като цяло - укрепване на каналите за доставка на ваксини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още