IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Гърция обсъждат възможността за производство на Спутник V и Moderna

Правителството води преговори с чуждестранни производители за получаване на патенти на ваксините срещу Covid-19

11:48 | 28.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Правителството на Гърция обсъжда с фармацевтични компании възможността за производство в страната на ваксини срещу коронавирус „Спутник V“ и на компанията Moderna, пише в съботно-неделното си издание в. „Та неа“, цитиран от ТАСС.

Според публикацията заради неясната ситуация с коронавируса и сериозните трудности в разпределението на ваксините, гръцкото правителство води преговори с чуждестранни производители за получаване на патенти на ваксините срещу Covid-19 и за перспективите за сътрудничество в производството на ваксини на територията на Гърция. Властите също така са отправили запитвания към гръцки компании за възможностите им за производство на препаратите в техни филиали. 

ТАСС посочва, че се отделя особено внимание на „Спутник V“ и на ваксината на Moderna, тъй като други компании, като Pfizer, имат подразделения по целия свят, които могат да задоволят нуждите от препарати срещу коронавирус.

Според публикацията основните трудности са финансирането и получаването на съгласие от чуждестранните компании, които са разработили ваксините и притежават патентните права. Сред възможните решения е създаване на консорциум с гръцка компания, която да поеме инвестицията. Смята се, че само за създаването на производствен капацитет са необходими от 100 до 200 милиона евро, както и голям брой висококвалифицирани кадри.

Срокът за реализация на подобен проект е в най-добрия случай от 12 до 18 месеца и то при наличие на договор за доставка на суровини, пише БТА.

Решаващ фактор ще представлява и купувачът на ваксината, доколкото към момента продажбата се осъществява не на свободния пазар, а съгласно правителствени споразумения. Жизнеспособността на инвестицията след пандемията също е източник на безпокойство, което действа като възпиращ фактор за целия проект, заяви пожелал анонимност представител на фармацевтична компания.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още