IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Литва няма да признава неодобрени от ЕС ваксини в сертификати за пътувания

Вместо да разчита на неодобрени ваксини, Европа трябва да увеличи собственото производство на одобрените ваксини, заяви литовският посланик в Брюксел

15:24 | 29.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Литва няма да признава сертификати за пътувания на ваксинирани лица с ваксини, които не са разрешени от регулаторния орган на ЕС за лекарствата, вкл. руската Спутник V. Това съобщава Симонас Шатунас, изпълняващ длъжността посланик на страната в ЕС, цитиран от онлайн изданието Politico.

Литва е "твърдо убедена, че само разрешените от [Европейската агенция по лекарствата] ваксини трябва да бъдат част от цифровия зелен сертификат", казва Шатунас пред медията.

Изданието припомня, че Европейската комисия (ЕК) предлага да се създаде система, която да позволява регистрирането на ваксинационния статус, както и на предишни коронавирусни инфекции и резултати от тестове за COVID-19. Програмата има за цел да улесни пътуванията в целия ЕС.

В изказване пред френската национална телевизия в неделя комисарят по вътрешния пазар Тиери Брьотон заяви, че Комисията се стреми да пусне програмата за сертификатите до средата на юни.

Засега руската ваксина Спутник V се преглежда от Европейската агенция по лекарствата, но все още не е получила зелена светлина. През април регулаторът трябва да инспектира съоръженията за производство.

Вместо да разчита на неодобрени ваксини, като Спутник V, Европа трябва да се съсредоточи върху увеличаването на собственото производство на одобрените ваксини, в които Брюксел е инвестирал, казва литовският посланик в Брюксел. BioNTech и CureVac например са получили публични пари от ЕС.

Признаването само на разрешени от ЕМА ваксини е начин да се подчертае достоверността на институциите на ЕС, допълва Шатунас. Това също е начин да се сигнализира подкрепа за европейската фармацевтична индустрия, добавя той.

Москва отрича обвиненията, че Спутник V е геополитическа ваксина. Тя обаче е основната ваксина в оспорвани горещи точки като Източна Украйна и подкрепяните от Русия анклави в Грузия.

Спутник V играе и основна роля в нарастващата политическа криза в Словакия, което доведе до оставката на премиера Игор Матович.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още