IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът на Словакия подава оставка след скандал с ваксините срещу коронавирус

Игор Матович и финансовият министър Едуард Хегер ще си разменят постовете

12:23 | 29.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Lisi Niesner, Bloomberg</em></p>

Снимка: Lisi Niesner, Bloomberg

Скандал около ваксините срещу коронавируса доведоха до оттеглянето на словашкия премиер Игор Матович от поста му, съобщава европейското издание Politico. Той обаче остава в правителството и ще бъде финансов министър.

Матович едностранно реши да купи от руската ваксина "Спутник V", която още не е одобрена за употреба в ЕС от Европейската агенция по лекарствата (EMA). Покупката предизвика политическа криза, след като се оказа, че Матович е купил 2 млн. дози от руската ваксина без съгласието на своите коалиционни партньори в управлението.

Премиерът защити решението с мотива, че така ще се ускори ваксинацията в страната, но неговите опоненти виждат опасност от засилване на руското влияние в страната. 

Късно снощи (28 март) Матович анонсира своето оттегляне и посочи за свой заместник финансовият министър Едуард Хегер. 

Матович мотивира решението си с религиозни подбуди - в католическия свят започна Страстната седмица преди Великден.

"В навечерието на Страстната седмица, която отбелязваме като символ на страданието, жертвата и прошката, аз реших да направя жест на прошка към тези, които поискаха политическата ми оставка като премиер", каза той в изявление от Министерския съвет в Братислава.

Игор Матович пое управлението на Словакия след изборите през 2020 г., посочва Euronews. Страната в момента е тежко засегната от коронавируса и регистрира втората най-виоска смъртност в Европа, след като преодоля без тежки поражения първите вълни на заболяването.

Покупката на руската ваксина "Спутник V" предизвика разпада на управляващата коалиция в Словакия, пише Politico. Две от четирите партии, които формираха правителство - "За народа и "Свобода и солидарност", съобщиха, че се оттеглят от управлението, независимо дали бъде подадена оставката на целия кабинет, или само на Матович.

В последните 10 дни шестима министри подадоха оставка и настояха и премиерът да се оттегли от поста си. Един от тях е министърът на икономиката Ричард Сулик, който е и лидер на "Свобода и Солидарност". След неговата оставка партията съобщи, че напуска управляващата коалиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още