fallback

НАТО призовава за незабавно освобождаване на Роман Протасевич

В изявление алиансът осъжда принудителното отклоняване към Минск на полета на Ryanair между Атина и Вилнюс на 23 май и приветства мерките срещу Беларус

21:50 | 26.05.21 г. 7

Посланиците на държавите от НАТО решително осъждат принудителното отклоняване към Минск на полета на Ryanair между Атина и Вилнюс на 23 май и призовават за незабавно и безусловно освобождаване на задържаните пътници Роман Протасевич и София Сапега.

Това се посочва в изявление на Северноатлантическия съвет, цитирано от БТА.

Това неприемливо действие е тежко нарушение на правилата за гражданското въздухоплаване, което създава заплаха за живота на пътниците и екипажа на самолета, посочва се в изявлението.

Подкрепяме призивите за спешно независимо разследване, включително от Международната организация за гражданско въздухоплаване (ICAO). Подкрепяме мерките, предприети от държавите от НАТО заедно и едностранно, допълва се в изявлението.

Задържането на Протасевич е в разрез с принципите на дисидентството и свободата на медиите. Държавите от НАТО призовават Беларус да спазва основните човешки права и свободи, както и да следва международния ред, казва се още в текста.

Посланиците изразяват съпричастност с Латвия заради определеното като неоправдано прогонване на латвийски дипломати от Минск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:31 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още