IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източна Европа бламира Германия и Франция и наложи остра позиция спрямо Русия

Меркел откровено призна поражението си, но отправи имплицитно обвинение, че другите лидери не са достатъчно смели

09:36 | 25.06.21 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Канцлерът на Германия Ангела Меркел пристига на срещата на върха на ЕС. <em>Снимка: Dursun Aydemir/Bloomberg</em></p>

Канцлерът на Германия Ангела Меркел пристига на срещата на върха на ЕС. Снимка: Dursun Aydemir/Bloomberg

Няколко критици на германско-френския план заявиха, че не разбират защо Меркел и Макрон са се впуснали в това, вместо да чакат дали Путин ще отговори положително на предложенията на Байдън за сътрудничество в някои области на политиката. В отговор на запитване на медията говорител на Държавния департамент на САЩ в четвъртък вечерта предположи, че би имало смисъл да се даде време на Путин да отговори на областите за потенциално сътрудничество, които Байдън идентифицира по време на разговора им в Женева.

Страните от ЕС, разположени най-близо до Русия - като Полша, Естония, Латвия и Литва, в крайна сметка успяха не само да се противопоставят на силния натиск от страна на най-големите и най-богатите сили на ЕС, но и да прокарат по-острия си език в позицията за Москва.

„Започването на какъвто и да е пряк диалог на най-високо политическо ниво е възможно само в ситуация, при която има действителна деескалация и реално оттегляне от агресивната политика“, коментира премиерът на Полша Матеуш Моравицки. „Това е недвусмислена ситуация за нас. Когато виждаме хибридни атаки срещу нашите съседи, срещу нас, тогава е трудно да започнем диалог на най-високо ниво“, допълва той.

Освен дебата за Русия Съветът на ЕС обсъди и ситуацията с коронавируса, както и миграцията, се посочва в съобщение на пресслужбата на Съвета.

Европейският съвет приветства добрия напредък с ваксинирането и цялостното подобрение на епидемичната обстановка, като същевременно изтъква необходимостта от продължаване на усилията за ваксиниране и от бдителност и координация с оглед на развоя на събитията, по-специално появата и разпространението на варианти на вируса. Постигнатите споразумения относно Цифровия COVID сертификат на ЕС и относно преразглеждането на двете препоръки на Съвета за пътуванията в рамките на ЕС ще улеснят безопасното трансгранично пътуване. Държавите членки ще ги прилагат по начин, който гарантира пълното възстановяване на свободното движение веднага щом ситуацията във връзка с общественото здраве позволи това, пише в съобщението.

Европейският съвет приветства решението, прието от 74-тата Световна здравна асамблея, за свикване през ноември 2021 г. на извънредна сесия на Световната здравна асамблея относно рамкова конвенция за готовност и реагиране при пандемия. ЕС ще продължи да работи за сключването на международен договор за пандемиите.

Съветът се ангажира и със засилване на международната солидарност в отговор на пандемията чрез подкрепа на инициативата за ваксини за по-бедните страни COVAX. Всички държави и дружества производители следва активно да допринасят за усилията за увеличаване на световните доставки на ваксини, суровини, лекарствени и терапевтични средства, свързани с COVID-19, и да координират действията си в случай на затруднения с доставките и разпространението, посочва се в съобщението.

Що се отнася до миграцията, лидерите на страните от блока казват, че тенденциите по някои маршрути будят сериозно безпокойство и изискват непрекъсната бдителност и спешни действия. За да се предотвратят човешки жертви и да се намали натискът върху европейските граници, ще бъде засилено взаимноизгодното партньорство и сътрудничество с държавите на произход и транзитно преминаване като неразделна част от външната дейност на ЕС, се казва в съобщението на Съвета.

Лидерите искат от ЕК и външния министър на ЕС да представят през есента планове за действие за приоритетните държави на произход и транзитно преминаване, в които се посочват ясни цели, по-нататъшни мерки за подкрепа и конкретни графици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
Той очевидно говори за след войната...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
korn
преди 2 години
Според мен трябва винаги да се търси диалог със всички, но щом някой държави от съюза са против това, няма кво да се направи. Мнението на всеки в ЕС трябва да се уважава. Позицията на Унгария пък за ЛГБТ или както там му викат, е първобитна, но си тяхно право да си я защитават. Най важно е ЕС да не се превръща в диктатура и всеки да има право на мнение. Аз лично бих ликвидирал всички русофили, американофили и ислямофили, но така ще стана като тях. За това, да живее демокрацията. Ин вино веритас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 4
michaelis23
преди 2 години
мдааа дааа, пак ено и също, блеене без покритие и за тва не мое се прибереме повече от 3млн. дома щот сърбаме вече 30г. СашеФска "Демократична" попара .... Гадните Китайци с техния мракобесен Комунизъм се возат на влакове къдет пътвуат с 400 км/ч, а ние с наща Американска попара за 6товка часа до морето само да вметна, добре че беше Съветската че да иаме влакове иначе щеш да яздим коньове до Слънчака ... Мдааа те такава е тънката разлика между Съветската и Сашофската попара ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 2 години
Кой точно е сърбал руската попара? Ако имаш предвид Втората световна, ссср изгуби 40 000 000 души заради войната. Е кой изсърба попарата? Победиха само защото на чичо Сам така му бе изгодно. Пиша го без да се опитвам да принизявам заслугата им, но когато ти позволят да победиш дай си ясна сметка какво се е случило.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 7
Стенси
преди 2 години
Тези, които са сърбали руската попара, явно не щат да повторят. А за кака ви Меркел най-важното е да се прави бизнес. А също и да натиска България да отстъпи на онези бивши българи от БЮРМ, които нарекоха скоро германците фашисти. Добре е в това отношение нашите служби да разкрият курвенската роля на Гърция и Сърбия за антибългарското говорене отвъд Деве баир !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 2 години
Не говоря(пиша) празни приказки. Тепърва ще нагождат патока според желанията на конгресмените : " Главный вопрос, который тревожит и Джозефа Байдена, и Ангелу Меркель, в том, что в августе в Конгрессе США будут обсуждать новые санкции против газопровода. Поэтому и для Германии, и для администрации Байдена важно найти решение, приемлемое для конгрессменов. Оно будет согласовано во время июльского визита Меркель в Вашингтон или в августе."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 2 години
Пеедерyнгел, къв паток като Меркел тепърва ще моли Байдън да го пусне. Направен, ненаправен, стига да пожелае САЩ може да го спрат като наложат санкции на крайните потребители. Вчера на тоя дето щеше да избива зъбки, английски есминец прецапа през териториалните води. Е и, що не избива зъбки? Защо се връзвате на мурафетит на една измираща нация(руската) не мога да разбера, но в карайна сметка и не желая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
michaelis23
преди 2 години
тва само тука в тиквите на преписвачите иначе в реалността е съвсем друга раота и то от ясно по ясно първо си зависим от тия с енергия и Фторо имат най модерните пушкала на 21 веГ .... таааа ше им се по дървиш и отиваш на Околовръстното кат наща бананова колония да въртиш вувузели и ние тва и прайм с нашия "отпор", докат гадните шваби си напрайха патока въпреки стенанията на Стоеня & Co от там сички бламирани ше смуцат еФтин гаааз ние от чучура еФтина саламура ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още