IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейците нямат и идея как климатичните промени ще променят живота им

Жеги, наводнения и епидемии заплашват Стария континент през следващите десетилетия и ще задълбочат разделението в ЕС

09:06 | 03.07.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Вероятно в следващите години най-вкусните домати в Европа ще се отглеждат в Германия (за ужас на италианците).

Високите температури ще убият селското стопанство в Африка, Близкия Изток и части от Азия, което означава все по-малко храни. Някои южни култури ще бъдат безвъзвратно загубени, дори и фермерите в Ирландия, Дания и Холандия да се ангажират с тяхното отглеждане.

Наводнения и пожари

Жегите и засушаванията не са единствената заплаха за живота на европейците. С климатичните промени наводненията и зоните с горски пожари ще се разрастват и домовете ни вече няма да бъдат нашата крепост.

Горещият въздух предизвиква валежи и в голяма част от Европа ще има с над 35% повече валежи през зимата. Ако температурите се повишат с 1,5°С, наводненията ще бъдат сериозен проблем за над 5 млн. европейци.

Досега европейските градове показват, че не могат да устоят на климатичните промени. По отношение на наводненията отводнителните системи не могат да се справят с големите количества вода, които се изливат наведнъж. Това е проблем за всеки град в Европа - проливни дъждове редовно предизвикват наводнения и щети за милион по инфраструктурата.

Сградите и асфалтът остават малко възможности за поемане на дъждовната вода и рискът от наводнение е еднакъв както за Париж и Барселона, така и за Солун и Букурещ.

Ако температурата се повиши с 3°С, то щетите от наводнения ще се повишат шесткратно спрямо днешните 7,8 млрд. евро годишно. Като цяло по-застрашени са градовете в Северна и Централна Европа. През 2002 година например високите води на Елба и Дунав причиниха щети за милиарди и станаха причина за смъртта на десетки европейци в Германия, Чехия, Словакия, Полша, Унгария, Румъния и Хърватия.

Не само дъждовете могат да причинят наводнения. Повишаването на нивото на океаните също крие рискове, особено за страни като Нидерландия, Белгия и Германия. Нивото на Средиземно море може да се повиши с повече от 1 метър до 2100 година в зависимост от това с колко градуса се повишава глобалната температура.

Наводненията могат да унищожат световното културно наследство в Европа - Равена, Венеция и други паметници се намират именно в рисковите зони.

И докато части от Европа са под вода, други ще горят. Най-голям ще е рискът за Средиземноморието - Испания, Франция, Италия, Гърция и Хърватия. Горските пожари през 2017 година в Португалия убиха 64 души и станаха причина за политически сътресения, припомнят експертите.

Не само пламъците са опасни - при изгарянето се получават токсични облаци дим. По оценки на експертите над 100 души са починали в Португалия в резултат от замърсяването на въздуха след горските пожари.

Епидемии

Комарите живеят кратко - средно около две седмици. Ниските температури правят животът им още по-кратък. Но комарите могат да пренасят смъртоносни болести като денга, западнонилска треска и други вируси.

Високите температури ще дадат предимство на комарите и други насекоми, които пренасят опасните болести. Това вече се наблюдава в части от Европа - през 90-те години в южните части се настани тигровият комар, който вече се появява и в Белгия и Нидерландия. Те пренасят вируса на чикунгуня, който причинява възпаление на ставите и понякога обездвижва заболелите за седмици, макар и смъртните случаи да са редки.

Повишаването на температурите може да върне маларията в Европа, която беше преборена след широкото разпространение след Втората световна война.

Разделение

Климатичните промени ще задълбочат неравенството между Севера и Юга, които и сега се наблюдават в Европа. Това ще бъде най-голямото предизвикателство пред кохезионната политика на ЕС, коментира Дара Мърфи, бивш министър по европейските въпроси на Ирландия.

Анализатори, работещи за Европейската комисия, имат същите притеснения. Според доклад, публикуван през 2020 година южните части на съюза ще бъдат многократно по-засегнати от климатичните промени спрямо Севера. Една от причините е и повишената смъртност заради високите температури.

Продуктивността на труда ще намалее - жегите правят невъзможна и потенциално смъртоносна работата на открито.
Всички тези проблеми могат да се появят по-скоро, отколкото очакваме, предупреждават още експертите. "Надявам се, че Южна Европа няма да бъде оставена сама", коментира испанският министър на околната среда Тереса Рибера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
в тая връзка , някакъв коментар за говнотиите , които самолетите всеки ден разсипват над нас ...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още