IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийното потребление в ЕС расте, засега без да разчитаме на въглища

Произведената от въглищните централи електроенергия в България намалява, по-ниски са и въглеродните емисии

16:57 | 06.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Потреблението на електроенергия в ЕС се увеличава през първото полугодие на 2021 година и вече достига отново до нивата от 2019 година. Засега обаче няма завръщане към изкопаемите горива за задоволяване на нуждите от енергия. Това е видно от анализите на екологичната организация Ember.

Данните показват, че въглеродните емисии от енергийния сектор са с 12% по-ниски спрямо първото полугодие на 2019 година, което е свързано с ограниченото използване на въглищата - спад от 10% в производството на електроенергия от въглищни централи спрямо предпандемичните нива.

Най-съществено е намалението като абсолютна стойност на производството на електроенергия от изкопаеми горива в Испания (-14 тераватчаса), Италия (-11 тераватчаса) и Германия (-7 тераватчаса).

Производството на електроенергия от въглища в България също е под нивото от първото полугодие на 2019 година. Според доклада на Ember през първите шест месеца на 2019 година страната е разчитала на въглищата за покриване на 43% от потребената електроенергия. През тази година делът намалява до 36%.

Производството на въглищните централи у нас намалява с 18%, като причината за това е включването на водните централи, обясняват още от екологичната организация. Делът на соларните и вятърните централи остава без особена промяна в енергийния микс от 2015 година - 7%.

Емисиите от енергийния сектор в България намаляват с 16 на сто спрямо първото полугодие на 2019 година.
Съществено намалява делът на въглищата в енергийния микс на Гърция. Южната ни съседка започна план за отказ от въглищата и през полугодието на 2021 година делът им в произведената електроенергия е едва 14%, спрямо 29% за същия период на 2019 година.

ember2 ember2

Източник: Ember

Като цяло делът  на въглищата в енергийния микс на ЕС намалява непрекъснато от 2015 година насам. Данните на Ember показват, че през 2015 година въглищните централи са произвели 25% от потребената енергия, а през 2020 година вече намалява до 13%. Прогнозите са за лек ръст (до 14%) на този дял на въглищата в енергийния микс на общността.

Потреблението на електроенергия в страните от ЕС расте с 6% на годишна база, сочат данните. Този ръст се покрива основно от възобновяемите източници - при вятърните и соларните паркове увеличението е от 9%. Сериозно е увеличението на производството от водните централи и минимално е за биомасата.

ember ember

Източник: Ember

През първото полугодие производството на електроенергия от ядрените централи е с 8% под нивото за същия период на 2019 година. Спадът е свързан със затварянето на реактори в Швеция, Германия и Франция.

В момента производствената цена на електроенергията от изкопаемите горива е два пъти по-висока от тази на новите вятърни и соларни паркове. Една от причините за това е повишаването на цената на природния газ и на въглищата, като и рекордно високите цени на квотите за въглеродните емисии. Изчисленията показват, че цената на вносните въглища в ЕС се увеличава със 70 на сто от началото на годината, газът също поскъпва непрекъснато, а квотите за въглеродния диоксид достигнаха рекордно ниво от около 50 евро за тон.

3/4 от електроенергията, произведена в ЕС, е чиста, но темпа на растеж е недостатъчен, за да бъдат изпълнени европейските климатични цели, посочват още от организацията. От статистиката е видно, е производството на електроенергията от възобновяеми източници расте с 11% спрямо първото полугодие на 2019 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още