IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България - сред държавите, които спъват зелените цели на ЕС

През 2030 г. емисиите въглероден диоксид ще бъдат 365 грама за произведен киловатчас у нас, сочат оценките на екологичният мозъчен тръст Ember

13:08 | 13.11.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България и още шест европейски държави - Белгия, Германия, Чехия, Полша, Румъния и Италия, ще спънат изпълнението на заложените от Брюксел цели за намаляване на емисиите през 2030 г. Техните енергийни системи остават най-"мръсни" в ЕС, а заедно са отговорни за 80% от емисиите от електроенергийната система в общността.

Това пише екологичният мозъчен тръст Ember в свой доклад.

Според анализите възобновяемите енергийни източници навлизат стабилно в Европа и през следващото десетилетие ще удвоят своя дял. Въглищата съответно ще намалят значението си, но ситуацията в тези седем държави вероятно ще спъне зелената трансформация.

Прогнозите показват, че през 2030 година България ще бъде една от страните с най-мръсно електроенергийно производство. Очакванията са, че след десет години емисиите въглероден диоксид (СО2) от производството на 1 киловатчас в България ще бъде 365 грама. Пред нас са само Полша (566 грама СО2 за 1 киловатчас) и Чехия (425 грама за 1 киловатчас).

Днес Полша разчита основно на въглищата за производство на електроенергия. По данни на Ember едва 13% от потребяваната електроенергия в страната се произвежда от възобновяеми източници.

Прогнозата на организацията за емисиите въглероден диоксид се основава на изчисления на базата на представени национални планове в областта на енергетиката и опазването на околната среда. От тях Ember заключава, че средно емисиите въглероден диоксид за произведен 1 киловатчас електроенергия в ЕС през 2030 година ще бъде 153 грама.

Очакванията са, че през 2030 година възобновяемите източници ще произвеждат 60% от потребяваната енергия, благодарение основно на соларните и вятърните паркове в страните от ЕС. Водещите държави в тази област са Дания, Нидерландия и Испания.

Въпреки намаляващите инвестиционни разходи през последните години изграждането на нови ВЕИ инсталации забавя своя ръст в България, Чехия и Румъния - три от държавите, които имат най-мръсното енергийно производство.

emer emer

Източник: Ember

От изкопаеми горива ще се произвеждат 25% от ползваната електроенергия в общността през 2030 г. Спрямо 2018 година въглищните централи ще намалят дела си в производството с 53%. В Полша, Чехия и Германия ще работят около 90% от всички въглищни централи в ЕС след десет години.

От данните на организацията е видно, че през 2030 година изкопаемите източници все още ще имат голям дял в производството на електроенергия на общността. България почти няма да намали присъствието на изкопаеми горива в енергетиката си в следващите 10 години и около 35% от производството на електроенергия ще се изпълнява от въглищни централи. В момента този дял е около 40 на сто.

emer2 emer2

Източник: Ember

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Смешни държави като Дания може и да стигнат 60% производство на ток от ВЕИ, ама само с цената на солиден внос на ток от "мръcните" държави. Разбира се високата цена ще е за сметка на потребителите, ама щом търпят, техен проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още