IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Соларната и вятърната енергия са във възход, но само заради свитото потребление

През последните години зелените централи атакуват дела на въглищните, но някои фактори тревожат еколозите

15:30 | 29.03.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През 2020 година соларната и вятърната енергия се оказаха във възход на фона на спада в производството от въглища. Но това е факт единствено заради свитото от пандемията от коронавируса потребление, пише в анализ екологичната организация Ember.

Според данните за първи път от 2009 година има спад на потреблението на електроенергия - в рамките на 0,1% спрямо нивата през 2019 година. Но този спад на практика е преодолян - през декември потреблението е над нивата от 2019 година почти навсякъде в развития свят - в ЕС и САЩ ръстът е от 2%, в Япония - от 3%, а в Индия - от 5 на сто.

През пандемичната 2020 година зелената енергия е във възход - ръстът на произведената от соларни и вятърни централи електроенергия е 15 на сто. В двата сектора е произведена 9,4% от цялата потребена енергия в световен мащаб. Това е два пъти повече спрямо нивата през 2015 година, отчитат еколозите.

ембер ембер

Източник: Ember

Европа е в челните редици, като се отчита, че зелената енергия има дял от почти 30% в най-големите икономики на континента - Германия (33%) и Великобритания (28%). В САЩ соларните и вятърните централи са произвели 12% от потребената електроенергия.

Така под натиск остава въглищната индустрия и произведените обеми намаляват с рекорден темп - в рамките на 4%. Спадът е съизмерим с ръста на зелените централи - 346 тераватчаса, спрямо ръста от 314 тераватчаса, регистриран от соларни и вятърни производители.

От Ember отчитат, че в Европа и САЩ за намалението на дела на въглищата спомага не само чистата енергия, но и централите, работещи на газ.

Делът на въглищата трябва да намалее с 80% до 2030 година, за да бъде постигнати целите в Парижкото споразумение, пишат още авторите на доклада. За целта трябва да бъдат изградени достатъчно чисти централи и да се електрифицира глобалната икономика, посочват още те.

Притесненията им са свързани с Азия и основно с Китай и данните, че почти 50% от повишеното потребление на енергия в страната през миналата година е покрито от въглищни централи. Индия започна своята зелена трансформация, но и там през 2020 година зелените централи са покрили едва 57% от повишението на потреблението на енергия.

През последните пет години соларните и вятърните инсталации увеличават своя общ пазарен дял с 4,8 процентни пункта, а въглищата го намаляват с 3,9 пункта. Или с други думи, тези централи заемат мястото на въглищните централи, тъй като останалите ресурси не променят съществено своя дял. През 2020 г. въглищата държат дял от 33,8% от потребената енергия в световен мащаб и засега остават основният източник за производството.

ембер ембер

Източник: Ember

Като цяло потреблението на енергия расте с 11% от 2015 г. насам (годината на Парижкото споразумение). Това представлява нарастване с 2536 тераватчаса, докато производството на чиста енергия се увеличава с 2107 тераватчаса за същия период. Разликата се покрива от другите източници - основно газ, където увеличението е от 11% до 562 тераватчаса. Ръстът на дела на въглищата от 2015 г. насам е само в рамките на 0,8%, или 71 тераватчаса.

Реално обаче въглищата запазват позициите си в Азия, което поставя под въпрос изпълнението на целите в Парижкото споразумение, а именно - недопускане на повишаването на глобалната температура с повече от 1,5°С до края на това столетие.

В доклада е отчетена прогнозата на Международната агенция по енергетика (МАЕ), според която въглищата ще възстановят дела си, веднага след като потреблението се съживи. Вероятно това ще стане още през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
пардон ти вече си им го съобщил на еколозите аз само го преповторих .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis23
преди 2 години
Особено в Тексас са в най голям възход, там Глобалното Затопляне им ебаааа майкаатааа и сите им вентилаторе беа измръзнале та не дааха ток до го евааа ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
Pyramid
преди 2 години
Нищо бе. То иде изключване на маса ТЕЦ-ове, да не заревете тогава защо било нямало ток въпреки перките. Щото, в Тексас вече изреваха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 6
fon
преди 2 години
Ако бяхме пуснали Белене, токът му щеше да е на 100% непродаваем. Пенциите трябваше да плащат милиардите кредити и щяха да тракат със зъби от студ и глад сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 6
fon
преди 2 години
При оценката трябва да се споменат и новите мощности - за вятър 93ГВ само за една година, като преди е достигано до 63ГВ. Истински бум, ама да не говорим много да му стане нещо на бате Пешо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 6
zelka007
преди 2 години
я ни обясни какво се случи в тексас ... :))) ... тъй , на обикновен език ако може ... после ще ти пусна анализ на професионалисти да попрочетеш това онова .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
national power
преди 2 години
Оф поредната доза ***..отии.Ии..диоти и лум..пени управляват западният свят и докато не го погубят няма да се спрат...Нека Германия си изключи връзките със съседните страни па тогава да видим колко перкопанели може да си позволи.Нег..рамотни журналисти повтарят глу...потевините на още по про..си и безд..арни политици....Дори това което се случи в Тексас не може да ги отрезви.Не разбирам защо искат когато е най студено ток да няма и колкото го има да цинично скъп.Накрая народите ще хванат дървото и ще избесе...ни по улиците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още