IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите енергийни компании и замърсяването: Не знам, не чух, не видях

Компаниите от петролната индустрия са знаели още преди десетилетия, че изкопаемите горива представляват сериозен риск за човешкото здравето, разкрива Guardian

15:51 | 19.03.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Още преди най-малко 50 години петролната индустрия е знаела, че замърсяването на въздуха от изгаряне на изкопаеми горива създава сериозни рискове за човешкото здраве. Вместо да предприеме ответни действия, тя прекара следващите десетилетия в агресивно лобиране срещу разпоредбите за подобряване качеството на въздуха, показват множество документи, видени от Guardian. 

Документите, които включват вътрешнофирмени бележки и доклади, показват, че индустрията отдавна е наясно, че операциите ѝ водят до силно замърсяване на въздуха, както и че замърсителите могат да заседнат дълбоко в белите дробове и да причинят сериозни проблеми със здравето. Тези компании са знаели и рисковете за своите работници, както и евентуалните вродени здравословни проблеми на техните деца.

Тези рискове не се оказват достатъчно голям стимул за енергийните компании и техните ръководства, което довежда до мащабна обществена и научна реакция относно здравните проблеми, свързани с петролната индустрия.

„Отговорът на лобито на изкопаемите горива е от една и съща книга - първо те разбират, след това планират, след това отричат и след това забавят“, коментира Джефри Сюпран, анализатор от Харвардския университет, който изучава в миналото историята на компаниите за изкопаеми горива и климатичните промени.

Ефектите от изгарянето на големи количества въглища, петрол и газ от фабрики, автомобили и други източници на вредни газове отдавна са очевидни, като големите градове в САЩ и Европа са потънали в смог преди налагането на съвременните закони за чист въздух.

Множество документи и научни списания от 60-те години на миналия век, от архивите на американски и канадски библиотеки, разкриват, че петролната индустрия осъзнава още тогава вредите за човешкото здраве от своята дейност.

В доклади на Imperial Oil, дъщерно дружество на американския петролен гигант ExxonMobil, компанията признава още през 1967 г., че петролната промишленост е „допринесла за много от ключовите форми на замърсяване“, извършвайки проучвания сред „майки, които се притесняват от възможните ефекти от смога“.

Във вътрешнофирмен технически доклад от 1968 г. англо-холандската енергийна компания Royal Dutch Shell предупреждава, че замърсяването на въздуха „може в екстремни ситуации да е вредно за здравето“ и признава, че петролната индустрия „с неохота“ трябва да приеме, че автомобилите „са най-големият източник на замърсяване на въздуха“.

В доклада се посочва, че серният диоксид, отделян от изгарянето на петрола, може да причини „затруднено дишане“, докато азотният диоксид, отделян също от превозните средства и въглищните електроцентрали, може да доведе до увреждане на белите дробове. Документът също така предвижда, че е много вероятно да се „надигне шум“ за намаляване на емисиите на азотен диоксид „въз основа на предполагаеми хронични здравни ефекти“.

Междувременно фините частици, отделяни от изкопаемите горива, са „истинските злодеи с негативен ефект върху здравето“, признава докладът на Shell, тъй като те могат да внесат токсини, включително канцерогени, „дълбоко в белите дробове, които иначе биха били отстранени“, ако се задържат в гърлото.

Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
да , бе ... Рокфелерови и Ко още плачат задето причиняват заболявания ... *** статийка .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още