IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите енергийни компании и замърсяването: Не знам, не чух, не видях

Компаниите от петролната индустрия са знаели още преди десетилетия, че изкопаемите горива представляват сериозен риск за човешкото здравето, разкрива Guardian

15:51 | 19.03.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Това подкопаване на науката относно замърсяването на въздуха се сравнява от някои изследователи с усилията на тютюневите компании да замъгляват връзката между пушенето на цигари и рака.

Американската агенция за защита на околната среда успява да наложи първите стандарти за емисиите при PM2,5 през 1997 г. и оттогава учените продължават да разкриват допълнителна информация относно вредата на изгарянето на изкопаеми горива върху човешкото здраве. 

Попаднали в кръвта, частиците могат да причинят опасно възпаление и да навредят на имунната система, както и да повлияят на плодовитостта при жените, да повишат риска от инсулт, инфаркти, болест на Алцхаймер и пневмония и дори да увредят зрението.

В голяма дискусия от миналия месец екип от американски и британски учени изчислява, че близо една пета от всички смъртни случаи в света всяка година се дължат на замърсяването на въздуха - зашеметяващ брой жертви, по-голям от общия брой смъртни случаи от ХИВ/СПИН, малария и туберкулоза.

Около 350 хил. от тези смъртни случаи се регистрират всяка година в САЩ.

Въпреки че общите тенденции при замърсяването на въздуха се подобряват през последните десетилетия в страната, ефектите от упорито замърсяване остават, често концентрирани при по-бедните общности, сред цветнокожото население и тези, които живеят в т.нар. Пояс на ръждата (обхващащ части от североизточните щати – бел. ред.).

САЩ САЩ

Лобито на индустрията на изкопаемите горива се стреми да възпрепятства по-строгите стандарти за замърсяването на въздуха, като същевременно увеличава усилията, за да постави под съмнение твърденията, че компаниите от този сектор носят отговорност за смъртта на милиони души.

Въпреки че големите петролни компании публично се ангажираха с климатичните промени и обещаха да се справят с тях, те продължават да отхвърлят нарастващите доказателства за вредите, причинени от прякото замърсяване на въздуха. Exxon посочва, че оценката на риска от смърт заради прахови частици е „ненадеждна и подвеждаща“.

Подходът на бранша успя да извоюва частична победа по време на администрацията на Доналд Тръмп, когато ръководители на Exxon, Chevron, Occidental Petroleum и API се срещнаха с президента в Белия дом. Регулациите за въздиха бяха смекчени, като например правилата за ограничаване на замърсяването от автомобилите и камионите.

По време на управлението на Тръмп Тони Кокс, анализатор, финансиран от API, е назначен за председател на ключовия консултативен съвет на Агенцията за защита на околната среда. Кокс, който преди това поставя под съмнение вредата от изгарянето на изкопаеми горива върху човешкото здраве, обвинява експертите на агенцията в субективност, когато те установяват, че частиците могат да бъдат смъртоносни, дори и при ниска концентрация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
да , бе ... Рокфелерови и Ко още плачат задето причиняват заболявания ... *** статийка .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още