IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как технологичните гиганти да помогнат в битката с климатичните промени?

Технологичните компании имат малък дял в потреблението на енергия в глобален мащаб, но могат да помогнат много с енергийната трансформация, пише МАЕ

16:34 | 26.03.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Две са тенденциите, които анализаторите следят в световен мащаб с най-голям интерес през последното десетилетие - ръстът на пазарната капитализация на технологичните гиганти и концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата. Между двете няма връзка - използваната енергия от технологичните компании е нищожен дял спрямо другите икономически дейности.

Но комбинацията от финанси и културното и научното влияние, които имат тези компании е огромен потенциал в политиката за опазването на околната среда. Това е записано в анализ на Международната агенция за енергетика (МАЕ).

В документа е посочено, че на този етап технологичните гиганти са ангажирани с целите за въглеродна неутралност. Голяма част от тях в момента просто следват модата, но работата им по отношение на дигитализацията, проучванията и изграждането на информационни системи може да се окаже от съществено значение за постигането на целите за "умни", по-гъвкави енергийни системи.

Към края на 2020 година трите най-големи технологични компании имат обща пазарна капитализация от 5,5 трилиона долара. Това е повече от всички германски и бразилски компании, листнати на борсите във Франкфурт и Сао Паоло, взети заедно.

Технологичните гиганти използват енергия, но несъществено на фона на обема на работата им - например на центровете за съхранение на данни се падат 1% от глобалното енергийно потребление.

Потреблението на енергия и съответно емисиите на различните компании в сектора зависи много от техния бизнес модел - някои са изцяло електрифицирани, а други имат голям въглероден отпечатък, но като цяло емисиите на петте най-големи технологични компании през 2019 година достигат 13 млн. тона - 0,04% от общите.

Ако се добавят емисиите, свързани с пътувания на служителите (в командировка или ежедневните пътувания на служителите) - технологичните гиганти емитират около 0,3% от глобалните въглеродни емисии.

Или с други думи усилията за декарбонизацията на технологичния сектор ще донесе минимален ефект върху околната среда. Но те могат да помогнат много за трансформацията на енергийния сектор, чистата енергия и въглеродно неутралното производство.

От МАЕ посочват, че въпреки слабия ефект от мерките на технологичните компании, те все пак предприемат много за намаляване на въглеродния отпечатък от дейността си - основно под натиска на своите служители - високообразовани млади хора. Те настояват компаниите да поемат отговорност за широк кръг от социални и икономически проблеми, включително и за опазване на климата.

Така големите в сектора започват да купуват зелена енергия - през 2020 година петте най-големи технологични компании в света са ангажирали 7,2 гигавата от зелените мощности в света, или около 3,5% от капацитета на централите. За базираните в САЩ компании в сектора вече е стандарт употребата на зелена енергия.

мае мае

Източник: МАЕ

Последна актуализация: 04:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Как технологичните гиганти да помогнат в битката с климатичните промени? Като промиват мозъците на ***, да не консумират...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още