IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как технологичните гиганти да помогнат в битката с климатичните промени?

Технологичните компании имат малък дял в потреблението на енергия в глобален мащаб, но могат да помогнат много с енергийната трансформация, пише МАЕ

16:34 | 26.03.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Самата подкрепа от сектора може да се окаже от ключово значение за енергийната трансформация. Но това не е единственото, което могат да направят технологичните гиганти. Много от тях мога да променят товарите си така, че да отговарят на профилите на зелените централи например. По този начин няма да има натоварване на мрежите и като цяло ще бъде подпомогнато декарбонизирането на мрежите.

Компаниите могат да разработят и апликации, които да подсказват на потребителите кога е най-подходящият момент за зареждане на електромобилите, например. Сега често това се случва в пикови моменти, тоест използва се основно електроенергия, произведена от въглища или газ и така ефектът върху околната среда намалява значително.

Ако собствениците не искат да се занимават с това - паркираните електромобили сами могат да "комуникират" със системата и да изберат подходящия момент да се заредят.Цифровизацията като цяло реално може да повиши капацитета на цялата мрежа, особено когато няма възможност за физическо разширение на линиите, отчита още от МАЕ. Това ще помогне и за повишаване на енергийната ефективност, защото не е толкова просто да се замести енергията, произведена от конвенционални източници със зелена енергия.

Соларните панели изминават дълъг път от своето създаване - през 1921 година Алберт Айнщайн получава Нобелова награда за фотоелектричния ефект, което е първата крачка към създаването на фотоволтаичните централи. Първият панел все пак е произведен едва през 1961 година, чак през последното десетилетие обаче навлизат масово в ежедневието ни.

Сега обаче светът не разполага с толкова време за развитие на идеите и технологичните компании могат да помогнат много в ускоряване на иновациите. Призивът на МАЕ е при разработването на новите продукти да се взима предвид и енергийното потребление и въглеродния отпечатък. Например автономните автомобили са безспорен успех на разработчиците, но техният отпечатък по отношение на околната среда варира.

И не на последно място - технологичните гиганти имат силата да насърчат потребителите да съобразят своето потребление, да променят своите навици и социални интеракции съобразно политиките за опазването на околната среда. С помощта на новите технологии и компаниите в сектора това може да стане без да се влоши качеството на живота.

Изчисленията на МАЕ сочат, че до 2030 година поне 2 млрд. тона емисии могат да бъдат спестени от малки промени в навиците- отказ от автомобила за малки разстояния, по-разумни температури на климатиците и отказ от летене по къси дестинации. А технологичните компании имат потенциала да направят тези промени модерни и удобни.

Апликации на мобилните телефони могат да покажат колко струва във въглеродни емисии разходката с колата и потребителят да прецени струва ли си да излезе с нея, или може да походи пеша. Температурите вкъщи могат да бъдат контролирани автоматично за комфортни условия.

Реално в момента хората имат голямо желание да се включат в политиката за опазването на околната среда и технологичните компании могат да играят важна роля в този процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Как технологичните гиганти да помогнат в битката с климатичните промени? Като промиват мозъците на ***, да не консумират...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още