IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Agricole повишава по-силно от очакваното печалбата си

Френската банка продължава да се възползва от икономическо възстановяване и облекчението по отношение на евентуалните неизпълнения по заемите

13:29 | 10.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Френската банка Credit Agricole продължава да се възползва от икономическото възстановяване и облекчението по отношение на евентуалните неизпълнения по заемите. През третото тримесечие печалбата ѝ нарасна с почти 44% до 1,4 млрд. евро, съобщи базираната в Париж банка в сряда.

Резултатът беше значително по-добър, отколкото очакваха експертите. Провизията за неизпълнение на заеми е намаляла с повече от половината до 266 млн. евро. Освен това бизнесът също расте значително - приходите се увеличиха с около 7% до 5,5 млрд. евро. Италианският бизнес по-специално генерира по-високи приходи. Credit Agricole придоби там по-малката банка Creval през тази година.

„Отчитаме отлични резултати, най-високите стойности за всички времена, в съответствие с предходните тримесечия“, каза в изявлението главният изпълнителен директор Филип Брасак. „Бизнесът е силен, движен по-специално от ефективността на правителствените мерки за справяне с пандемията“, пояснява той, цитиран от Bloomberg.

Резултатите са в съответствие  с тези на партньори и конкуренти, включително BNP Paribas SA, които отчитат по-ниски провизии, тъй като икономическото възстановяване задържа на ниско ниво неизпълнението на кредитите. След като отделиха милиарди евро, когато пандемията затвори голяма част от икономиката миналата година, европейските кредитори се облагодетелстват от свиването на провизиите, тъй като ваксините помагат за възстановяването.

Кредиторът е по-диверсифициран и по-слабо зависим по отношение на търговията от своите местни конкуренти BNP Paribas SA и Societe Generale SA, въпреки че се възползва от пазарната волатилност, която подпомогна приходите на другите две банки.

Главният финансов директор Жером Грив каза, че вярва, че подкрепата за обществата ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо, което ще позволи на банката да започне да свива провизии, докато икономиката продължава да се подобрява.

„Очаквам, че следващите тримесечия ще продължат да бъдат добре ориентирани както от гледна точка на приходите, така и от гледна точка на разходите и риска“, каза той в интервю за Bloomberg TV в сряда.

Amundi SA, инвестиционното подразделение на Credit Agricole, отчита неочаквано намаление на нетните си входящи потоци с 16,3 милиарда евро, изтеглени от китайско съвместно предприятие през третото тримесечие. Все пак оценките за тримесечната печалба на звеното и активите под управление са в съответствие с прогнозите.

Credit Agricole е публична, но е предимно собственост на по-малки кооперативни банки. По отношение на структурата прилича например на германската DZ Bank, която служи като централен кредитор за кооперативния сектор. DZ Bank обаче не е листвана на фондовата борса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още