IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BNP Paribas се представя по-добре от очакваното

Както и при конкурентите, подразделението за инвестиционно банкиране дърпа бизнеса напред

14:25 | 31.07.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Френската голяма банка BNP Paribas премина през причинената от коронавируса криза сравнително невредима благодарение на процъфтяващото инвестиционно банкиране. През второто тримесечие нетната печалба се понижи с 6,8 процента до 2,3 милиарда евро, както обяви кредиторът в петък. За сравнение - анализаторите очакваха печалба от едва 1,5 милиарда. Провизиите за просрочени заеми нарастват с 826 милиона евро - значително по-малко от тези при много конкуренти, като Santander, Barclays или Lloyds, всеки от които задели милиарди за лоши кредити през второто тримесечие.

Както при конкурентите, инвестиционното банкиране в BNP Paribas блесна. То се възползва от колебанията на пазарите и корпоративната подкрепа за емисиите с облигации, като приходите от търговията с облигации, валута и суровини се покачиха с цели 154%, отстъпвайки само на ръста при Morgan Stanley, който бе от 168%.

Резултатите на дивизията компенсираха 53%-ен спад в търговията с акции, който беше по-лош, отколкото очакваха анализаторите, тъй като банката все още се ориентира във „все още предизвикателен пазар“ за деривати и по-ниски обеми в бизнеса с хедж фондовете.

Като цяло консолидираната печалба нарасна с четири процента до 11,7 милиарда евро.

BNP е сред банките, които предприемат лобистки усилия за възобновяване на изплащанията към акционерите, докато се възползват от безпрецедентната нестабилност на пазара и големите държавни стимули. Главният изпълнителен директор Жан-Лорен Бонафе намали разходите и работи за подобряването на търговското поделение през последните години, но тежките загуби в бизнеса с акции, които той иска да насърчи, са напомняне за многото уязвимости на банките в тази криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
А че то май всички се представят по-добре от очакванията на "експертите". Особено ного се кефя - когато това е "моя" компания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още