IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП прие новите данъчни правила за мултинационалните компании

Корпорациите се задължават да оповестяват плащаните от тях данъци във всяка държава от ЕС, включително и считаните за данъчни убежища

13:44 | 11.11.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейският парламент (ЕП) прие новите правила, съгласно които големите мултинационални компании се задължават да оповестяват плащаните от тях данъци във всяка държава от Европейския съюз (ЕС), за да се предотврати неплащане на данъци.

С приемането на законодателството в пленарна зала приключи законодателен процес, който се бави от пет години поради протакането от страна на някои правителства, посочва се в съобщение на ЕП.

Директивата ще влезе в сила 20 дни след публикуването ѝ в Официален вестник. След това държавите членки ще разполагат с 18 месеца, за да я транспонират в националното си законодателство. Това означава, че предприятията ще трябва да са започнали да спазват първите разпоредби на директивата до средата на 2024 г.

Многонационалните предприятия и техните дъщерни дружества с годишни приходи над 750 млн. евро, които извършват дейност в повече от една държава от ЕС, ще трябва вече да оповестяват публично размера на данъците, които плащат във всяка държава членка. Тази информация ще трябва да се публикува и в интернет, като се използва общ образец и в машиночетим формат.

Предоставените данни ще трябва да бъдат обособени в конкретни групи от елементи. Те включват естеството на дейността на дружеството, броя на наетите лица на пълно работно време, размера на печалбата или загубата преди облагане с корпоративен данък, размера на натрупания и платения корпоративен данък и на натрупаната печалба.

От дъщерните дружества или клоновете с приходи под определен праг също ще се изисква да публикуват данъчната си информация, ако се счита, че те съществуват единствено за да помагат на предприятието да избегне новите изисквания за отчитане.

Законодателният текст предвижда в докладите за данъчна прозрачност да следва да се включи и списъкът на ЕС с юрисдикциите, които не оказват съдействие за данъчни цели извън ЕС. В проучване, чийто съавтор е директорът на Европейската данъчна обсерватория, се стига до заключението, че около 80% от прехвърлените печалби в ЕС се насочват към данъчните убежища в съюза.

Законодателството включва клауза за преразглеждане; правилата ще бъдат преразгледани след четири години и ще бъдат удължени след извършването на оценка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още