IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой подхранва антиваксърски нагласи на Балканите?

Теориите на конспирацията процъфтяват на благодатна почва в региона

13:00 | 17.11.21 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Протест срещу зелените сертификати в София, октомври 2021 г. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Протест срещу зелените сертификати в София, октомври 2021 г. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Правителството на Гърция предприе още през лятото активни мерки, за да поощри масовата ваксинация, но и за да окаже натиск върху определени групи като медицински служители, работещи в домове за възрастни хора, полицаи, учители и др. да се ваксинират. Въпреки че около 70% от гърците са ваксинирани с поне една доза, остава една немалка група, която твърдо се противопоставя на ваксинацията.

Според скорошно проучване на социологическата агенция „Пулс“, оповестено от телевизия „Скай“, от все още неваксинираните малко над половината, около 56%, заявяват категорично, че не биха се ваксинирали при никакви обстоятелства. Останалите 44% от неваксинираните заявяват различни причини, които биха ги убедили да се ваксинират, в т.ч. влошаване на епидемичната ситуация, с повече информация от учени или лекари, ако бъдат задължени на работното си място или ако бъдат насърчени от религиозни служители, на които се доверяват. Данните показват, че като категорични "антиваксъри", поне по отношение на ваксинацията срещу COVID-19, могат да бъдат определени около 15% от гърците.

Интересен феномен е значително по-високото нежелание да се ваксинират на гражданите от Северна Гърция. За това се дават различни обяснения, като социална структура и статус, демографска структура, но и влиянието на светогорското монашество, което е особено силно там и нерядко е проводник на различни крайни и дори неканонични възгледи за християнството.

Още през лятото на различни места в страната започнаха протести срещу мерките, в които най-гласовита роля играят именно антиваксърите, макар че е трудно да се каже каква част от демонстрантите са такива. При някои от протестите избухнаха сблъсъци между демонстрантите и полицията.

Макар и рядко има и индивидуални случаи на насилие, като инцидента с известния пневмолог проф. Теодорос Василакопулос, който в края на октомври стана обект на словесна и физическа агресия от страна на собственик на заведение заради забележка, че не извършва контрол на зелените сертификати на клиентите.

Въпреки че темата има трайно място в медиите, като цяло антиваксърите са сравнително малък процент от гръцкото общество. Освен твърдата позиция на правителството по въпроса с ваксинацията, сред гърците има доста широк консенсус за необходимостта от ваксинация, а основните медии в страната не си позволяват да разпространяват ненаучни и необосновани твърдения за ваксините срещу COVID-19.

Словения, където към момента около половината население (53,9%) е със завършен ваксинационен курс, през последните месеци стана сцена на едни от най-многочислените и бурни протести срещу ваксинацията и ограниченията поради COVID-19. Те започнаха, откакто в средата на септември правителството обяви въвеждане на задължителна ваксинация от 1 октомври за служителите на държавния сектор. Недоволстващи срещу рестрикциите и въвеждането на зелени сертификати словенци ежеседмично се събираха на протести в центъра на Любляна, насърчавани от антиваксърската партия Ресни.ца (Истина).

Насилие беляза протеста преди срещата на върха на ЕС в началото на миналия месец, при който полицията използва сълзотворен газ и водни струи срещу демонстрантите, а десетки полицаи бяха ранени. Премиерът Янез Янша, чиято страна е ротационен председател на ЕС в момента, предупреди, че в резултат на "безотговорното поведение" страната може да се види принудена да върне блокадата.

Според проучване на Евробарометър, оповестено в началото на октомври, в Словения 24 на сто от гражданите заявяват, че никога няма да се ваксинират. Лидер в нежеланието за ваксинация в ЕС е България, където процентът на отказващите ваксинация е 26 на сто, сочи същото проучване.

Скептицизъм към ваксините цари и в Хърватия, друга членка на ЕС, където според проучването на Евробарометър 22% от гражданите са решени изобщо да не се имунизират срещу COVID-19. Ваксинирани в страната са 48,65% от цялото население, или 58,20% от възрастното население.

Последна актуализация: 02:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Как от кой се разпространява, от същите кремълски хибридки, дето говориха, как норвежците ще им вземат децата, плашиха ги с истанбулска конвенция, лъгаха ги как България се съгласила да стане приемен център за бежанци, как нямало никакви военни в Крим.и тн. и тн. А Грую със зяпнала уста поема, поема...сега е антиваксър, утре ще е антиевро, вдругиден друго ще му измислят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
Mechkata
преди 2 години
не знам що се пениш на всяка статия относно ваксинирането - антиваксърски павета, невежи, нам кви си още простотии. Всеки сам си прави избора на база каквото си иска - фейсбук, бг мама, чужди или наши сайтове, интервюта по тв и т.н. и т.н. всякакъв източник на информация, близки лекари, потърпевши, роднини, колеги, приятели.Само за сведение в кратката характеристика на продукта, само ако си си направил труда да я прочетеш, разбира се, ще забележиш доста изречения от типа: "Този лекарствен продукт подлежи на допълнително наблюдение. Това ще позволи бързото установяване на нова информация относно безопасността." ; "Безопасността и ефикасността при педиатрични участници на възраст по-малко от 12 години все още не са установени. Налични са ограничени данни." ; "За да се подобри проследимостта на биологичните лекарствени продукти, името и партидният номер на приложения продукт трябва ясно да се записват." ; "Продължителността на защитата, предоставяна от ваксината, не е известна, тъй като тя все още се определя в текущи клинични проучвания."; " ваксинацията може да не защити всички ваксинирани. Лица може да не са напълно защитени до 7-мия ден след втората доза от ваксината." ; "Има ограничен опит от употребата на ваксината при бременни жени.";"Не е известно дали ваксината се екскретира в кърмата." ; "Оценката за безопасност в Проучване 2 продължава."; "Съобщаването на подозирани нежелани реакции след разрешаване за употреба на лекарствения продукт е важно. Това позволява да продължи наблюдението на съотношението полза/риск залекарствения продукт. От медицинските специалисти се изисква да съобщават всяка подозирана нежелана реакция..."Този лекарствен продукт е разрешен за употреба по т. нар. схема разрешаване под условие.Това означава, че за този лекарствен продукт се очакват допълнителни данни. Европейскатаагенция по лекарствата ще извършва преглед на новата информация за този лекарствен продуктпоне веднъж годишно и тази КХП съответно ще се актуализира." ... сам си направи сметката -всички влизаме в някаква статистика, обаче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 2
wag1111
преди 2 години
Кой подхранва антиваксърски нагласи на Балканите?А на ЗАПАД?Да не мислите, че тия проценти са реални ваксинирани с ваксина, а не само със сертификат. При положение, че масово се копуват и се подаряват от лекари(тука в Германия). Опитаха се да натиснат медицинските работници, но накрая ги оставиха, дори им премахнаха и тестовете. Пълна анархия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
trendline
преди 2 години
Ако си лъган повече от 100 пъти, дори и да ти кажат нещо което дори да е вярно по същество, ще повярвате ли? Така и за ваксинирането.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
някой знае ли как стои въпросът с кръводаряването ... в тая връзка .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 8
дядя Вова
преди 2 години
Които предпазват само да не утънрят с милиарди банковите сметки на 2-3 фирми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 2 години
тоест най напредналата нация е ОАЕ!!!кво са открили? ... как се дои камила с една ръка?куба е третата най развита... я да им отворим границата, да видим дали ще се задържат много като народ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 8
zelka007
преди 2 години
хаха ... капсулирани в невежеството си щастливи православни ... :))) ... винаги вярват в чудеса и никога в здравият разум ... иво христов ги квалифицира , да не се повтарям ... ваксинирани от 11г нагоре : оае - 98% , сингапур - 93% , куба - 89% , португалия 89% , чили 87% , камбоджа 83% , китай 82% , ю.корея 82% , испания 82% ... и още много други ... не случайно се разпадаме лека-полека като народ , тази територия още дълги години ще бъде донор на население за света ... най-вероятно до пълното асимилиране след 3-4 петилетки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 6
Един Българин
преди 2 години
И от руснаците да идват, в случая са изключително добре подплатени с факти и хората съвсем основателно се съмняват в насилственото "добро". Първо не е ясно какво е, после прекалено много фатални случаи познава всеки един от нас за съжаление. А това че сменят диагнозата за смърт в болниците поне у нас е публична тайна, с която всеки се е сблъсквал от първо лице. Ваксини тествани 30-40 години да , нещо измислено, вчера, за което се подписваш че производителят не носи никаква отговорност и ти сам си слагаш главата в торбата .... ами "благодЪрЪ ви много"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
Както винаги всички конспирации и извори на недоверие произхождат от мръснитее и лъжливи руснаци и кремълската империя на убийци и злодеи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още