IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Крим е украинска територия, незаконно анексирана от Русия

Коментарът е във връзка с изказване на президента Румен Радев, че в момента полуостровът е руски

18:00 | 19.11.21 г. 31
<p>
	<em>Крим. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Крим. Снимка: Архив Ройтерс

"Крим е украинска територия, незаконно анексирана в нарушение на международните закони от Русия", коментира говорителят на ЕК Петер Стано в обедния брифинг на Европейската комисия (ЕК). Той припомни, че това е позицията на ЕС, изготвена още през 2014 година и подкрепена от 27-те страни в общността. Тази позиция е повтаряна нееднократно, посочи още Стано.

Коментарът в Брюксел беше по повод думите на президента на България Румен Радев по време на телевизионен дебат с Анастас Герджиков по повод втория тур на изборите за президент, че в момента полуостровът е руски. И двамата кандидати са подкрепени от инициативни комитети.

По време на закриването на кампанията си по-късно Радев разясни своята позиция. Няма никаква драма - въпросът е абсолютно ясен, коментира той, цитиран от bTV.

"Анексацията на Крим е в нарушение на международното право, но както казах снощи, има реалности в политиката и в момента Крим е руски", заяви той пред журналисти в Пловдив.

Изявлението на Румен Радев идва в момент, когато напрежението между Украйна и Русия отново се покачва и местни политици предупреждават за вероятно руско нахлуване на територията на страната. Украинският външен министър коментира, че струпването на руски военни части край границата е "опасно", седем години след като Москва нахлу в Източна Украйна и анексира Крим.

Заради изказването снощи (18 ноември) в Киев беше привикан посланикът ни в страната Константин Коджабашев.

"Очакваме президентът Румен Радев да се извини за своето изявление", пише в съобщение на сайта на украинското Министерство на външните работи. В него е посочено още, че думите на президента не допринасят за развитието на добросъседските отношения между двете страни и са в "остър дисонанс" с официалната позиция на София по казуса.

Костадин Коджабашев е уверил представителите на ведомството, ръководено от Дмитро Кулеба, че България  "непоколебимо подкрепя" териториалната цялост на Украйна и статута на Крим като неразделна част от територията на страната, се казва още в изявлението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

21
rate up comment 2 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Войната е средство за изява на най-низшите човешки гени. Преди да започнат да трепят хора Гиви е бил монтьор, Моторола е работел на автомивка, известната снайперистка Кукушка санитарка........ В карайна сметка защо им беше на руснаците крим? Това е 6-тия или 7-ми министър от правителството на крим, който е арестуван за корупция : "МОСКВА, 19 ноя РИА Новости. Басманный суд Москвы арестовал министра культуры Крыма Веру Новосельскую, обвиняемую в получении взятки в 25 миллионов рублей, сообщила РИА Новости пресс-секретарь инстанции Кристина Булыгина."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Защо всички русоробчета в сайта толкова си приличат. До един са умствено лимитирани и лузъри. До един. Със скапан живот, за който, разбира се, те не били виновни, а развитите страни били виновни за собствената им некадърност, липса на образование и мързел. А калната дупка расийка вече изостава двойно дори от България по заплати. С гнусните си действия по посока на ВСИЧКИ свои съседи, алкохолиците нямат нито един приятел. Скоро и Украйна ще изпревари по стандарт кремълския Мордор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
хаха ... и в твоите устенца една кафева бомбичка ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
++1000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 3
Ringwald
преди 2 години
Крим е на Русия! ЕС само говори,говори,говори!В това няма нищо лошо! Нека да си говори! Крим е Руски!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Не лъжи !!! Крим е с над 80% рускоезично население, самоопределящо се като руско. Зелените човеченца, за които говориш, имаха една единствена роля - да опазят гражданският мир - и да отведат до границата украинските военни - което те сториха вежливо, без нито един изстрел. Седем години вече от тогава и нещо не виждам населението на Крим да напира да се връща в украйна - защо ли? Крим е АВТОНОМНА република - преди бе в състава на украйна и хората търпяха това, докато властите в Киев бяха толерантни и уважаваха човешките им права. Но щом марионетният режим, турен на власт от САЩ започна да ги тероризира, те се върнаха в състава на СВОЯТА страна - Русия. По същата причина въстана и Донбас - където народът не желае да търпи хохълско иго. ЕК никой не ги пита. Те питат ли народът на Крим? Или той няма думата? Браво на президентът, който поне отчасти се осмели да каже истината. Нито на кримските хора, нито на Русия им пука за мънкянето на мекокитковият ***, който ни показаха по телевизията да говори от името на европейските хора, без някой да го е оторизирал за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 2
Pyramid
преди 2 години
...дятел. Подумал Мюллер.- Сам ты дятел. Подумал Щирлиц.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 2
Pyramid
преди 2 години
...дятел. Подимал Мюллер.- Сам ты дятел. Подумал Щирлиц.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 2
aldy
преди 2 години
Тия човечета само с присъствието си предотвратиха една касапница, която бяха приготвили любимите на ОФЕ нацистчета. Ама да се чу дори и един изстрел? Някакви протести? Партизанско движение? Нищо подобно, колкото и да им е жалко на нацистките твари, че стана така. Мирно и тихо. С огромно народно участие и КАТЕГОРИЧНО "ЗА". Точка по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 7
cherney
преди 2 години
Използваш някои руски думи, но ми се струва, че първо трябва да се научиш как точно се пишат. Ако искаш да си истински русофил, вземи да научиш езика писмено и говоримо. Твоите герои, по-известни като Моторола и Гиви са интересни типажи. Първият е работил като мияч на автомобили в Ростов на Дон, като е криминално проявен за кражба на кола, за което получава присъда от година и половина лишаване от свобода / условно /. Вторият е шофьор на камион преди да отиде в Източна Украйна. Чудесни модели за подражание, не мислиш ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още