fallback

Novartis купува британска компания за генна терапия за до 1,5 млрд. долара

Първоначално швейцарският концерн ще плати 800 млн. долара за Gyroscope Therapeutics, но цената може да е почти двойна

15:34 | 22.12.21 г.
Автор - снимка
Създател

Novartis засилва позициите си в доходоносната област на генните терапии, като придобива британската компания Gyroscope Therapeutics. Швейцарците предлагат авансово плащане в размер на 800 млн. долара за придобиването, а също така са договорени плащания на базата на постигнати резултати в размер на до 700 млн. долара, обяви в сряда фармацевтичната група, цитирана от Ройтерс.

С това придобиване Novartis цели да разшири допълнително дейността си в областта на заболяванията на ретината и генните терапии, след като по-рано придоби Vedere Bio и Arctos Medical.

Швейцарският концерн си осигурява достъп до генна терапия от Gyroscope, която е във втората фаза на клинично развитие и се тества за използване при географска атрофия - заболяване на ретината, което води до слепота и за което понастоящем няма лечение.

Към момента генните терапии са сред най-скъпите лекарства в света. Те имат за цел да лекуват болести, като заменят липсващата или дефектна версия на даден ген в клетките на пациента с непокътнат ген. По-рано този месец Novartis заяви, че планира да изкупи обратно акции на стойност 15 млрд. долара с приходите от продажбата на дела си в Roche Holding AG, припомня Bloomberg.

Novartis, базирана в Базел, Швейцария, също така съобщи на инвеститорите, че разполага с 20 потенциални лекарствени хитове, които могат да бъдат одобрени до 2025 г., опитвайки се да разсее опасенията след неотдавнашните неуспехи в разработването, че нейният лекарствен асортимент не е толкова стабилен, колкото този на някои конкуренти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:52 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още