fallback

Франция затяга мерките в борбата с омикрон

Служителите ще трябва да останат извън офиса най-малко три и препоръчително четири дни от работната седмица

22:31 | 27.12.21 г. 8
Автор - снимка
Създател

Франция иска от служителите в страната да работят от вкъщи през по-голямата част от следващия месец в опит да ограничи разпространението на варианта омикрон.

Работещите ще трябва да останат извън офиса най-малко три и препоръчително четири дни от работната седмица, за да ограничат възможно най-много контактите си, разпореди премиерът Жан Кастекс, цитиран от Bloomberg.

Той обяви мерките, които трябва да влязат в сила на 3 януари, след специална среща на кабинета, председателствана от президента Еманюел Макрон на фона на силно разпространение на инфекциите в страната.

„Във Франция и Европа здравната ситуация, както знаете, е изключително напрегната“, каза Кастекс пред репортери. Правителството обаче обяви, че няма да въвежда вечерен час на Нова година и няма да отлага връщането в училище на учениците.

В същото време стана ясно, че Париж намалява от четири на три месеца срока за поставяне на бустерна доза ваксина, съобщава БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Освен това правителството одобри проектозакон за „ваксинационен паспорт“, който изисква доказателство за ваксинация, за разлика от здравните паспорти, изисквани в момента в ресторанти и на много обществени места, които позволяват използването на отрицателни тестове. Ако бъде приет от парламента, законът ще се прилага от 15 януари.

Забранява се консумирането на храни и напитки в транспортни средства, пътуващи на дълги разстояния.

„Знам, че всичко това прилича на филм, който няма свършване, но преди една година започнахме кампанията си за ваксинация, а сега сме една от най-ваксинираните и най-добре защитени нации в света“, подчерта премиерът.

Според статистиката 91 на сто от французите са получили поне една доза от ваксина. Над 51,6 милиона от 67-милионното население на Франция е изцяло ваксинирано, а 22 милиона са получили бустерни дози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:01 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още