IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повлия ли омикрон щамът на възстановяването на световната икономика?

Тазседмичните данни ще хвърлят светлина доколко новият вариант на коронавируса оказа влияние на търсенето и предлагането

10:51 | 27.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Предстои последната седмица от 2021 г. Не е ясно какво ще се случи на пазарите през следващите няколко дни и какво ще раздвижи настроенията на инвеститорите, а причината за това е, че този декември бе по-различен от всички предишни досега.

Традиционно декември е най-спокойният месец за инвеститорите и пазарите. Тази година обаче това не бе така.

„Декември е месец, през който не се предполага да видим голяма волатилност, но благодарение на омикрон щама това се случи“, каза преди дни инвестиционният стратег в Edward Jones Анжело Коркафас, цитиран от CNBC.

Мнението му е подкрепено и от експерите в Bespoke Investment Group, според които декември е най-волатилният месец през 2021 г. le le

Графика: Bloomberg

Още първите дни на месеца започнаха със спадове на Wall Street, а азиатските пазари също отбелязваха търговски сесии без ясна посока. Причината – омикрон щамът. Само седмица по-късно опасенията се разсеяха след направени проучвания, според които новият вариант на заразата е по-лек. През следващите две седмици колелото отново се завъртя и страхът от омикрон се завърна поради бързото му разпространение. Месец след като той бе открит, най-новият щам на коронавируса вече е засечен в над 90 страни и на територията на почти всички 50 американски щата, което го превърна и в най-доминиращия вариант в САЩ.

Така седмица за седмица инвеститорите преценяваха ситуацията, следеейки зорко данните за развитието на пандемията, за отражението ѝ върху различните пазари и за евентуалните бъдещи последици от нея. Накратко ситуацията може най-лесно да се обясни с изказването на портфолио мениджъра във Villere & Co. Джордж Йънг: „В момента пазарът реагира на всичко и всяка новина има голям ефект“, каза Йънг, цитиран от Ройтерс.

Затова и на фокус в следващите дни ще е отражението на омикрон щама върху икономиката не само през последното тримесечие на 2021 г., но и неговото евентуално влияние в първите три месеца на 2022 г. Предстоящите данни тази седмица ще хвърлят известна доза светлина доколко омикрон е повлиял на икономическото възстановяване от пандемията.

Ето какво конкретно ще следим през седмицата

Първият ден от седмицата се очертава да бъде спокоен – в Канада, Великобритания, Хонконг, Австралия, Нова Зеландия и за Южна Африка на 27 декември все още се празнува Коледа и денят е обявен за празник. Иначе на Стария континент и по-конкретно във Франция ще бъдат публикувани данни за безработицата и за това колко французи си търсят работа на пълно работно време чрез националната агенция по труда. В Азия Япония ще публикува данните за своето ниво на безработица през ноември, а заедно с тях се очаква и прогноза за следващите два месеца относно промишленото производство на страната.

На следващия ден централната банка на Япония ще даде данни за потребителската инфлация, както и за поръчките в строителството през ноември. В Хонконг ще бъдат публикувани статистиките за вноса и износа на страната през миналия месец. От другата страна на океана и по-конкретно в САЩ ще бъде публикуван индексът, отразяващ ценовите изменения при жилищата, както и ще стане ясно дали потребителското доверие се е свило през декември.

В сряда ще станат ясни данните за стоковия търговски баланс на САЩ, отразяващ разликата между внесените и експортираните стоки през ноември. Същия ден ще стане ясно дали има промяна в щатските резерви на суров петрол. В Русия ще стане ясно с колко са нараснали заплатите през октомври, какво е нивото на безработица през ноември, колко се е забързала инфлацията, както и какъв е обемът на продажбите на дребно през миналия месец. Южна Корея ще публикува данни за продажбите на дребно, промишленото производство и за производството в сектора на услугите.

Традиционно четвъртък ще е денят с най-много събития от седмицата. В Русия и Китай ще бъде публикуван индексът на мениджърите по поръчките. Същият ден ще стане ясно колко се е забързала инфлацията във Великобритания, Испания, в еврозоната и в Южна Корея. В САЩ ще бъдат публикувани традиционните данни за новите молби за помощи при безработица за последната седмица, както и за продължаващите заявления.

Петък е обявен за национален празник в редица страни, в т.ч. Германия, Испания, Италия, Швейцария, Великобритания, Франция, Япония, Южна Корея, Хонконг, Русия и др. В Индия ще бъдат изведени статистики за федералния фискален дефицит, а в Южна Корея ще бъдат публикувани данните за вноса и износа на страната през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още