fallback

Хабек: Германия не дължи неустойки, ако "Северен поток 2" не получи лиценз

Министърът на икономиката ще настоява за по-сериозен държавен контрол върху резервите от природен газ

16:42 | 21.01.22 г. 1

Ако "Северен поток 2" не получи лиценз и не бъде въведен в експлоатация, Германия няма да дължи компенсации на руската страна, пише Die Welt, позовавайки се на интервю на министъра на икономиката Роберт Хабек пред Der Spiegel .

Той припомни, че в момента проектът е в процедура по сертифициране от страна на германския мрежови регулатор. Работата обаче е прекъсната, докато проектната компания не регистрира дъщерно дружество в Германия, което да управлява газопроекта.

Хабек коментира, че "Северен поток 2" винаги е бил геополитически проект, защото заобикаля Украйна и доставките на газ няма да зависят от украинските транзитни мощности.

Роберт Хабек казва още, че ще настоява за по-сериозен държавен контрол върху резервите от приороден газ в Германия, защото ситуацията през тази зима е показала, че страната е по-податлива на ценови колебания и геополитическо напрежение.

Газът в газохранилищата обикновено се използва за балансирането на увеличеното потребление на суровината през зимата. Европа посрещна този отоплителен сезон с полупразни газохранилища, което е и една от причините за рекордните цени на природния газ. 

Като алтернатива на руските доставки германският икономически министър вижда втечнения газ. По негови думи терминалите в Полша, Италия и Нидерландия са натоварени само до около 30% от капацитета си. Ако те бъдат напълно натоварени, до голяма степен проблемът с доставките на природен газ в Европа ще бъде решен. Хабек обаче признава, че въпросът за цената не е уточнен.

Преди ден стана ясно, че от началото на годината Европа получава по среднодневно 400 млн. куб. метра втечнен природен газ. Това е рекордно количество и засега отказът на "Газпром" да доставя газ извън задълженията си по дългосрочните договори с европейските клиенти се компенсира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:14 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още