IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа получава рекордни количества втечнен газ

В последните дни през терминалите за втечнен газ на континента влизат по 400 млн. куб. метра на денонощие

13:22 | 20.01.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Терминал за втечнен газ. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Терминал за втечнен газ. Снимка: Bloomberg LP

Европа получава рекордни количества втечнен газ, показват данните на Gas Infrastructure Europe, цитирани от ТАСС. В последните дни през терминалите за втечнен газ в Европа влизат по 400 млн. куб. метра на денонощие. Това е 2,5 пъти повече спрямо средните данни за януари през последните пет години.

От началото на годината Европа е получила 6,4 млрд. куб. метра, което е с 8,5% повече спрямо рекордните количества, отчетени през 2020 година. Спрямо периода 1-18 януари вносът на втечнен газ в Европа се увеличава с 38,5%. Междувременно "Газпром" съобщи, че износът на газ към основните пазари - Европа, Турция и Китай, намаляват с 41% до 5,4 млрд. куб. метра.

Данните на GIE показват още, че в газохранилищата в Европа в момента има към 50 млрд. куб. метра газ, което е с 16 млрд. куб. метра по-малко спрямо същия период на миналата година. Това означава, че средно съоръженията са запълнени до около 45% от капацитета си, което е с 26 процентни пункта по-малко спрямо данните за това време на годината през последните пет години.

Европа изпадна в енергийна криза заради липсата на достатъчно доставки на природен газ, което изпрати цените до рекордни нива. Газохранилищата също останаха полупразни преди началото на зимния сезон. В същото време обаче "Газпром", който е основен доставчик на тръбен газ в Европа не увеличава доставките и изпълнява само своите ангажименти по дългосрочните договори.

Компанията не предлага и допълнителни количества газ през своята електронна платформа, която се използваше активно в минали години.

Според данните на GIE, цитирани от ТАСС, от началото на януари от газохранилищата са добити 10,5 млрд. куб. метра, което е едно от най-големите количества от 2011 година насам. Така почти без газ за балансиране на потреблението остават Австрия, където газохранилищата са запълнени до едва 28% от капацитета им, Нидерландия (21%) и Словакия (38%).

В тежко положение в това отношение са още Германия (45%) и Франция (почти 46%).

Високите цени на природния газ в Европа пренасочиха и танкери с американски втечнен газ, предназначени по-рано за Азия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 7 rate down comment 1
Моабет да става
преди 2 години
Корн явно не знаеш, Европа винаги е купувала повече газ от други държави. Дялът на Газпром е бил 30%-40% от потреблението на газ в Европа. Това което се случва не от Путин. Това е от отказа на някой потребители да сключат дългосрочни договори и да разчитат на спота. Като резултат Газпром наистина продава по-малко в номинални количества газ спрямо минали години. Но не виждам ти защо се радваш? На проктика Газпром продава по-малко газ и прибира повече приходи. Това е мечтата на всеки търговец. И като Европа купува повече газ от други държави защо цената не е както преди? Защо социалните мрежи са пълни с оплаквания за двойни и тройни сметки този месец спрямо същият месец миналата година? Защо директор на училище се оплаква че сметката му за газ е скочила с близо 300%? Защо правителството разглежда мерки "140 хил. потребители ще получат компенсации за скъпия газ"? На тези въпроси си отговори преди да седнеш да "жалиш" Путин и Газпром. Газпром миналата година продаде толкова малко газ за толкова много евро, та се налага четри пъти да преразглежда инвестиционната си политика в посока увеличение. За тебе не знам, но аз не се отоплявам на газ. И въпреки това увеличението на цената се отрази и на цената на тока на хляба на парниковите зеленчуци и на какво ли още не. Като Европа е почнала да купува повече втечнен газ да купи токова че да свали цените до миналогодишните а да се налага някой да мръзнат и всички да /по Любо Пенев/ супата. И това е не само в България а почти цяла Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 6
mick
преди 2 години
Като спаднат малко цените и втечнения газ ще изчезне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 9
дядя Вова
преди 2 години
Или пък диванен анализатор..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 10
дядя Вова
преди 2 години
Някоя преститутка ще ми обясни ли, защо борсовите цени в ЕС на газа се определят в Лондон. Ако не, някой журналист да се опита. А?! К'о каза, к'о ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 6
Зайо Байо
преди 2 години
Връзката е пряка - газта. Вие сериозно ли не виждате връзка!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Е хубу де, *** тва кво общо има с втечнения газ?Бе вие да не би сериозно да си мислите,че от Норвегия към Европа идва такъв?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 2 години
хахаха, поредния *** дето незнае кво е втечнен газ!... а въпроса е само един ред!... но поне ми се затвърждава тезата че са го прочели в някоя опорка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 4
Зайо Байо
преди 2 години
OSLO, Jan 19 (Reuters) - Norway is delivering natural gas to Europe at maximum capacity, but this cannot replace any missing supplies from Russia, Norwegian Prime Minister Jonas Gahr Stoere said on Wednesday.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 7
redcretin
преди 2 години
Мурзил-ките се насочват към поредния си мораториум :) Фали-тари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 8
korn
преди 2 години
Путин постигна нещо, което нито един руски политик в историята не е успявал да постигне-Европа да започне да купува повече газ от други държави. Дано руснаците изтрезнеят и избират мира и диалога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още