Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Европа получава рекордни количества втечнен газ

В последните дни през терминалите за втечнен газ на континента влизат по 400 млн. куб. метра на денонощие

Европа получава рекордни количества втечнен газ

Терминал за втечнен газ. Снимка: Bloomberg LP

Европа получава рекордни количества втечнен газ, показват данните на Gas Infrastructure Europe, цитирани от ТАСС. В последните дни през терминалите за втечнен газ в Европа влизат по 400 млн. куб. метра на денонощие. Това е 2,5 пъти повече спрямо средните данни за януари през последните пет години.

От началото на годината Европа е получила 6,4 млрд. куб. метра, което е с 8,5% повече спрямо рекордните количества, отчетени през 2020 година. Спрямо периода 1-18 януари вносът на втечнен газ в Европа се увеличава с 38,5%. Междувременно "Газпром" съобщи, че износът на газ към основните пазари - Европа, Турция и Китай, намаляват с 41% до 5,4 млрд. куб. метра.

Данните на GIE показват още, че в газохранилищата в Европа в момента има към 50 млрд. куб. метра газ, което е с 16 млрд. куб. метра по-малко спрямо същия период на миналата година. Това означава, че средно съоръженията са запълнени до около 45% от капацитета си, което е с 26 процентни пункта по-малко спрямо данните за това време на годината през последните пет години.

Още по темата

Европа изпадна в енергийна криза заради липсата на достатъчно доставки на природен газ, което изпрати цените до рекордни нива. Газохранилищата също останаха полупразни преди началото на зимния сезон. В същото време обаче "Газпром", който е основен доставчик на тръбен газ в Европа не увеличава доставките и изпълнява само своите ангажименти по дългосрочните договори.

Компанията не предлага и допълнителни количества газ през своята електронна платформа, която се използваше активно в минали години.

Според данните на GIE, цитирани от ТАСС, от началото на януари от газохранилищата са добити 10,5 млрд. куб. метра, което е едно от най-големите количества от 2011 година насам. Така почти без газ за балансиране на потреблението остават Австрия, където газохранилищата са запълнени до едва 28% от капацитета им, Нидерландия (21%) и Словакия (38%).

В тежко положение в това отношение са още Германия (45%) и Франция (почти 46%).

Високите цени на природния газ в Европа пренасочиха и танкери с американски втечнен газ, предназначени по-рано за Азия. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
1
 
7
 
13
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Корн явно не знаеш, Европа винаги е купувала повече газ от други държави. Дялът на Газпром е бил 30%-40% от потреблението на газ в Европа. Това което се случва не от Путин. Това е от отказа на някой потребители да сключат дългосрочни договори и да разчитат на спота. Като резултат Газпром наистина продава по-малко в номинални количества газ спрямо минали години. Но не виждам ти защо се радваш? На проктика Газпром продава по-малко газ и прибира повече приходи. Това е мечтата на всеки търговец. И като Европа купува повече газ от други държави защо цената не е както преди? Защо социалните мрежи са пълни с оплаквания за двойни и тройни сметки този месец спрямо същият месец миналата година? Защо директор на училище се оплаква че сметката му за газ е скочила с близо 300%? Защо правителството разглежда мерки "140 хил. потребители ще получат компенсации за скъпия газ"? На тези въпроси си отговори преди да седнеш да "жалиш" Путин и Газпром. Газпром миналата година продаде толкова малко газ за толкова много евро, та се налага четри пъти да преразглежда инвестиционната си политика в посока увеличение. За тебе не знам, но аз не се отоплявам на газ. И въпреки това увеличението на цената се отрази и на цената на тока на хляба на парниковите зеленчуци и на какво ли още не. Като Европа е почнала да купува повече втечнен газ да купи токова че да свали цените до миналогодишните а да се налага някой да мръзнат и всички да /по Любо Пенев/ супата. И това е не само в България а почти цяла Европа.
6
 
8
 
12
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Като спаднат малко цените и втечнения газ ще изчезне.
9
 
2
 
11
преди 3 месеца
Или пък диванен анализатор..
10
 
5
 
10
преди 3 месеца
Някоя преститутка ще ми обясни ли, защо борсовите цени в ЕС на газа се определят в Лондон. Ако не, някой журналист да се опита. А?! К'о каза, к'о ??
6
 
1
 
9
Зайо Байо до: evlogi
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Връзката е пряка - газта. Вие сериозно ли не виждате връзка!?!

Още от Европа
Джейн Фрейзър, Citi: Европа се насочва към рецесия