fallback

Джонсън: Ще наложим тежки икономически санкции върху Русия

Путин ще осъзнае, че дълбоко е сгрешил, надява се британският премиер

12:54 | 22.02.22 г. 4
Автор - снимка
Редактор

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че Великобритания ще наложи незабавно тежки икономически санкции върху Русия заради действията на руския президент, съобщава Ройтерс.

Ще наложим незабавно пакет от икономически санкции“, каза Джонсън пред репортери.

Трябва да подчертая, че това е първият пакет икономически санкции от Великобритания срещу Русия, тъй като очакваме, и се опасявам, че ще има още ирационално поведение от страна на Русия“, допълни той.

Джонсън заяви, че ще представи санкции пред Камара на общината около 12:30 ч. Местно време.

Санкциите ще бъдат „таргетирани не само към субекти в Донбас и Луганск и Донецк, но и към самата Русия, насочвайки се срещу руските икономически интереси колкото можем, по-силно“, каза Джонсън.

Великобритания заплашва да отреже достъпа на руските компании до американски долари и британски паундове, блокирайки ги от възможността да привличат капитал в Лондон, и да изложи на показ руска собственост на имоти и компании.

Великобритания още не е обявила кой ще попадне под санкциите, но обеща, че руските олигарси няма къде да се скрият. Джонсън заяви, че целите му ще включват руски банки.

Те ще ударят Русия много тежко“, каза Джонсън. „Не се съмнявайте, че ако руските компании нямат възможност да привличат капитал на британските финансови пазари, ако разкрием фасадата на руската собственост върху компании, върху имоти, това ще започне да боли“.

Путин ще осъзнае, че дълбоко е сгрешил, каза Джонсън, добавяйки, че Москва изглежда обмисля пълномащабна инвазия на бившия си комунистически съсед.

Посланиците на Европейския съюз ще се срещнат също днес, за да обсъдят санкциите в отговор на указите на Путин, макар че може да минат дни, преди да бъде финализиран пакетът. Русия непрекъснато отрича твърденията за планове да нахлуе в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:50 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още