IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лавров: Западът щеше да наложи санкции независимо от събитията

Решението да се признае независимостта на двете републики не засяга готовността за диалог, казва Мария Захарова

12:46 | 22.02.22 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Руският външен министър Сергей Лавров отхвърли заплахата за санкции срещу страната във вторник, заявявайки, че Западът е щял да ги наложи независимо от събитията. Той описа отговора към признаването от Русия на двата сепаратистки региона в Украйна като предсказуем, предава Ройтерс.

Нашите европейски, американски, британски колеги няма да спрат и няма да се успокоят, докато не изчерпят всички възможности за т.нар. „наказание на Русия“. Те вече ни заплашват с всякакви санкции или, както казват сега, с „майката на всички санкции“, заяви Лавров.

Е, свикнали сме. Знаем, че санкции ще бъдат наложени така или иначе. Със или без причина“, каза външният министър, допълвайки, че през последните десетилетия западните му колеги са свикнали „да обвиняват Руската федерация за всички проблеми“.

В понеделник руският президент Владимир Путин призна двете сепаратистки републики Донецк и Луганск в Източна Украйна и изпрати руски военни в двата района. Ръководителят на руското външно министерство увери, че Руската федерация гарантира сигурността на двете области.

Минските споразумения бяха потъпкани от украинския режим веднага след подписването, заяви още дипломатът, цитиран от ТАСС. Той добави, че Руската федерация се съмнява в способността на ЕС да действа като посредник при разрешаването на конфликта.

Правото на суверенитет трябва да се спазва само по отношение на държави, които представляват целия народ, живеещ на тяхна територия. Украйна не е такава държава от 2014 г., заяви още Сергей Лавров пред телевизия "Россия 24", цитиран от Интерфакс.

"Ако говорим за принципа на суверенитет и териториална цялост, то един от ключовите документи, които всички юристи считат за основа за тълкуване на Хартата (на ООН), е декларацията за принципите на международното право, отнасящи се до приятелските отношения между народите. Тази декларация никога никъде не е поставяна под съмнение", каза министърът.

Той изтъкна, че относно суверенитета и териториалната цялост тази декларация подчертава, че те трябва "стриктно да се спазват по отношение на всички държави, които спазват в своите практически действия принципа на равни права и самоопределение на народите и в резултат на това имат правителство, представляващо всички хора, живеещи на тази територия, без значение каква е тяхната раса, религия и цвят на кожата".

"Мисля, че никой не може да твърди, че украинският режим, започвайки от държавния преврат през 2014 г., представлява целия народ, живеещ на територията на украинската държава", добави Лавров.

Москва все още е готова на преговори с Вашингтон, тъй като решението да се признае независимостта на двете републики не засяга готовността за диалог, коментира говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

"Дори в най-трудните времена ние казваме, че сме готови за преговорен процес", каза тя в отговор на въпрос за плановете за среща между Лавров и американския му колеги Антъни Блинкен. "Нашата позиция остава същата. Готови сме на преговори".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 2
Petar2015
преди 2 години
Човекът казва истината. Тя просто няма значение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Слава Украине! Хохлодебилом слава! Зиг-хайл! Зиг-хайл! Зиг-хайл! Зиг-хайл! Зиг-хайл! Ще не вмерла Украина..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
redcretin
преди 2 години
Ще свикнете и с още. Живейте в мизерия както през ВСВ - без никой да воюва с вас. Бъдете персона нон-грата навсякъде в развития свят и останете в 19 век като крепостни селяни :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
Sokratus
преди 2 години
Лъжливото овчарче в действие.Интересното е защо преди седмица седя от най-великия мъж на 5-6 метра!?!Да не би някой да го е страх да не го отровят ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още