fallback

Световни медии изтеглят журналисти от Русия заради закона за "фалшиви новини"

Подписаният от президента Владимир Путин нов закон предвижда до 15 години затвор за преднамерено разпространение на фалшиви новини

11:39 | 05.03.22 г. 28

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Световни медии съобщиха, че спират да предават от Русия, за да защитят журналистите си, след като нов закон заплашва със затвор до 15 години за разпространение на „фалшиви новини“, предава Ройтерс.

Британската ВВС съобщи в петък, че временно спира да предава от Русия, а до края на деня Canadian Broadcasting Company и Bloomberg News заявиха, че техни журналисти също спират работа. CNN и CBS News съобщиха, че ще спрат да излъчват в Русия, а други медии премахнаха редовете с името на базирани в Русия журналисти, докато преценят ситуацията.

След като нападението на Русия срещу Украйна предизвика почти повсеместно осъждане, Москва се постара да отговори на информационната война. Регулаторът на комуникациите в страната Роскомнадзор блокира Meta Platform, компанията-майка на Facebook, като се позова на 26 случая на дискриминиране на руски медии. ТАСС съобщи, че Русия ограничава и достъпа до Twitter.

Руски официални представители твърдят, че фалшива информация се разпространява от врагове на Русия като САЩ и западноевропейските съюзници в опит за всяване на раздор сред руския народ.

Депутатите приеха поправки в Наказателния кодекс, които превръщат разпространението на “фалшива“ информация в престъпление, което се наказва с глоби и затвор. Законът предвижда също глоби за всеки, който призовава за санкции срещу Русия след нашествието в Украйна.

Медийни ръководители заявиха, че новият закон ще засегне независимото отразяване и ще застраши журналистите, а също и че техните организации трябва да балансират задълженията си към аудиторията да предават новини със защитата на журналистите от ответни действия.

“Промяната на Наказателния кодекс, която изглежда цели да превърне всеки независим репортер в престъпник по дефиниция, прави невъзможно продължаването на някакво подобие на нормална журналистика в страната“, заяви главният редактор на Bloomberg Джон Микълтуейт в съобщение до служителите си. „Няма да причиним това на репортерите си“, допълни той.

Генералният директор на ВВС Тим Дейви заяви, че новият закон изглежда криминализира процеса на независимата журналистика.

„Това не ни оставя друг избор освен временно да прекъснем работата на всички журналисти на ВВС News и на техните помощници в Руската федерация, докато преценим пълните последици от нова нежелано развитие“, допълни той в комюнике.

Дейви уточни, че BBC News Service на руски ще продължи да работи извън Русия. Временният директор на BBC News Джонатан Мънро заяви, че корпорацията не „изтегля“ журналисти от Москва, а преценява последиците от новия закон.

Canadian Broadcasting Corp., държавната телевизия в страната, временно прекъсна отразяването на място в Русия, за да може да получи яснота за новия закон.

Американската телевизия ABC News съобщи, че ще спре излъчването от Русия, докато прецени положението. Washington Post, Dow Jones и Reuters заявиха, че преценяват новия медиен закон и положението.

Свобода на медиите

Руското външно министерство съобщи, че западните медии предлагат пристрастна и често антируска гледна точка за света, като в същото време не държат собствените си лидери отговорни за корупция или опустошителни войни в чужбина като Ирак.

Новият закон беше внесен от горната камара на руския парламент и превърнат в закон от президента Владимир Путин, съобщи ТАСС. Той изглежда дава на руската държава много по-силни правомощия за ограничителни действия, като превръща в престъпление разпространението на фалшива информация, за което се предвижда и затвор.

“Ако фалшивите новини водят до сериозни последици, това може да бъде наказано със затвор до 15 години“, съобщи руската Дума, долната камара на парламента, в комюнике.

По-рано Русия спря достъпа до сайтовете на редица чуждестранни медии, включително BBC, Voice of America и Deutsche Welle, за разпространение на фалшива информация за войната в Украйна.

ВВС съобщи, че ще започне да предава четири часа новини дневно на английски на къси вълни в Украйна и части от Русия, съживявайки стара технология от времето на Студената война за заобикаляне на държавната цензура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:10 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още