IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще наказва със затвор за разпространяване на "фалшива" военна информация

Призивите за налагане на санкции срещу Русия или руски граждани също ще бъдат преследвани от закона

12:03 | 04.03.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Сградата на Думата. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Сградата на Думата. Снимка: Bloomberg LP

В петък руският парламент прие закон, с който се въвежда наказание лишаване от свобода до 15 години за разпространяване на умишлено „фалшива" информация за въоръжените сили, докато Москва отвръща на удара на определяната от нея информационна война във връзка с конфликта в Украйна.

Руски официални лица неведнъж са заявявали, че фалшивата информация се разпространява от враговете на Русия, като САЩ и техните съюзници, в опит да се посее раздор и да се раздели народа, предава Ройтерс.

Руските законодатели приеха закона, който превръща разпространението на „фалшива" информация или публичните призиви за санкции срещу Русия в престъпление.

„Ако фалшификатите доведат до сериозни последици, тогава разпространителите ги грози лишаване от свобода до 15 години", се казва в изявление на долната камара на парламента, известна като Думата.

Изглежда, че законът дава на руската държава много по-силни правомощия да се бори с това, което според длъжностните лица са дискредитиращи въоръжените сили изявления.

В руския Наказателен кодекс се появи член за „Публично разпространение на съзнателно невярна информация за използването на руските въоръжени сили". Този член предвижда наказание лишаване от свобода до три години или глоба до 1,5 милиона рубли. В същото време, ако при извършването на престъплението е използвано служебно положение или действията са извършени по користни подбуди, наказанието е от пет до десет години затвор или глоба до 5 милиона рубли. Ако фалшивата информация е довела до тежки последици, наказанието лишаване от свобода е от 10 до 15 години, уточнява ТАСС.

Думата въвежда и административна отговорност за дискредитиране на руските въоръжени сили. Законът предлага налагане на отговорност за публични призиви за възпрепятстване на използването на въоръжените сили на Русия. Ако тези действия не са криминално наказуеми, гражданите ще бъдат глобени с между 30 хил. до 50 хил. рубли, длъжностните лица - от 100 хил. до 200 хил. рубли, а юридическите лица - от 300 хил. до 500 хил. рубли.

Ако действията за дискредитиране на Въоръжените сили на Руската федерация са придружени от призиви за незаконни действия и представляват заплаха за живота и (или) здравето на гражданите и обществената сигурност, тогава гражданите ще бъдат глобявани от 50 хил. до 100 хил. рубли, длъжностните лица - от 200 хил. до 300 хил. рубли, а юридическите лица - от 500 хил. до 1 млн. рубли.

Ако престъплението е извършено повторно в рамките на една година, то се превръща в криминално престъпление.  

Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин заяви по време на заседанието, че приетите закони са необходими, „за да се гарантира, че информацията достига до гражданите обективно, за да се защитят гражданите и страната от лъжата, която се разпространява преди всичко чрез тези информационни ресурси, повлияни от чужбина".

Володин подчерта, че двата закона ще бъдат „незабавно изпратени в Съвета на федерацията". „Днес ще се проведе заседание <...> на Съвета на федерацията, а след одобрението му законът ще бъде предаден на бюрото на президента на Руската федерация“.

Според ТАСС това означава, че законът влиза в сила от утре и „новите норми за пряко действие ще накажат онези, които са излъгали и са направили изявления, дискредитиращи нашите въоръжени сили, и то много строго“. „Бих искал всички да разберат, че правим това, за да защитим нашите войници и офицери, за да защитим истината", пояснява Володин.

Държавната Дума прие единодушно на второ и веднага след това на трето четене законопроект, включващ наказателна отговорност за призиви за налагане на чуждестранни санкции срещу Русия.

Така наказателният кодекс на Руската федерация ще бъде допълнен с нов член – „Призиви за въвеждане на ограничителни мерки срещу Руската федерация, граждани на Руската федерация или руски юридически лица". Той обхваща призиви за прилагане от страна на чужда държава, държавно обединение, държавна или междудържавна институция на "ограничителни мерки" под формата на "въвеждане или разширяване на политически или икономически санкции" срещу Русия, нейни граждани или юридически лица.

Такива действия ще се наказват с глоба до 500 000 рубли или в размер на заплатата или друг доход на осъденото лице за срок до три години, или с ограничаване на свободата, принудителен труд за срок до три години, арест за срок до шест месеца или лишаване от свобода за срок до три години с възможна глоба до 200 000 рубли или в размер на заплатата на осъденото лице за срок до една година. 

Междувременно правителството е ограничило достъпа до социалните медии и е наредило на местните новинарски издания да публикуват информация само от официални източници, които описват нахлуването в Украйна като специална операция.
 
Две либерални телевизии - "Ехото на Москва" и "Дождь" - обявиха, че спират излъчването си в четвъртък, след като руският главен прокурор нареди да се ограничи достъпът до тях заради отразяването на нападението.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Petar2015
преди 2 години
Ако руснаците не бяха спрели социалните мрежи, щяха веднага да разберат кое е фалшива информация и кое не е. Защото Фисубук имат проверители на факти - те гарантират, че всичко написано е истина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Petar2015
преди 2 години
Ако руснаците не бяха спрели социалните мрежи, щяха веднага да разберат кое е фалшива информация и кое не е. Защото Фисубук имат проверители на факти - те гарантират, че всичко написано е истина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
Да се знае- на територията на Р. България и ЕС руските закони НЯМАТ правна сила. Тук, в нашия НК, нямаме такива престъпления. Така, че- веднага можете да разберете дали насреща ви пише руски или ЕС гражданин- руския ще си спазва руския НК, защото е наказателно отговорно лице по него, по силата на руското си гражданство, а ЕС гражданина може само да се изсмее, тъй като не е наказателно отговорно лице по руския НК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
khao
преди 2 години
хахаха, а оня ден гледам някви копейници по телевицията дето се оплакват че спирали руските телевизии... да се радват че не са в Рашастан, че там щеше да им спрът въздуха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още