IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световни медии изтеглят журналисти от Русия заради закона за "фалшиви новини"

Подписаният от президента Владимир Путин нов закон предвижда до 15 години затвор за преднамерено разпространение на фалшиви новини

11:39 | 05.03.22 г. 28
<p>
	<em>Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Световни медии съобщиха, че спират да предават от Русия, за да защитят журналистите си, след като нов закон заплашва със затвор до 15 години за разпространение на „фалшиви новини“, предава Ройтерс.

Британската ВВС съобщи в петък, че временно спира да предава от Русия, а до края на деня Canadian Broadcasting Company и Bloomberg News заявиха, че техни журналисти също спират работа. CNN и CBS News съобщиха, че ще спрат да излъчват в Русия, а други медии премахнаха редовете с името на базирани в Русия журналисти, докато преценят ситуацията.

След като нападението на Русия срещу Украйна предизвика почти повсеместно осъждане, Москва се постара да отговори на информационната война. Регулаторът на комуникациите в страната Роскомнадзор блокира Meta Platform, компанията-майка на Facebook, като се позова на 26 случая на дискриминиране на руски медии. ТАСС съобщи, че Русия ограничава и достъпа до Twitter.

Руски официални представители твърдят, че фалшива информация се разпространява от врагове на Русия като САЩ и западноевропейските съюзници в опит за всяване на раздор сред руския народ.

Депутатите приеха поправки в Наказателния кодекс, които превръщат разпространението на “фалшива“ информация в престъпление, което се наказва с глоби и затвор. Законът предвижда също глоби за всеки, който призовава за санкции срещу Русия след нашествието в Украйна.

Медийни ръководители заявиха, че новият закон ще засегне независимото отразяване и ще застраши журналистите, а също и че техните организации трябва да балансират задълженията си към аудиторията да предават новини със защитата на журналистите от ответни действия.

“Промяната на Наказателния кодекс, която изглежда цели да превърне всеки независим репортер в престъпник по дефиниция, прави невъзможно продължаването на някакво подобие на нормална журналистика в страната“, заяви главният редактор на Bloomberg Джон Микълтуейт в съобщение до служителите си. „Няма да причиним това на репортерите си“, допълни той.

Генералният директор на ВВС Тим Дейви заяви, че новият закон изглежда криминализира процеса на независимата журналистика.

„Това не ни оставя друг избор освен временно да прекъснем работата на всички журналисти на ВВС News и на техните помощници в Руската федерация, докато преценим пълните последици от нова нежелано развитие“, допълни той в комюнике.

Дейви уточни, че BBC News Service на руски ще продължи да работи извън Русия. Временният директор на BBC News Джонатан Мънро заяви, че корпорацията не „изтегля“ журналисти от Москва, а преценява последиците от новия закон.

Canadian Broadcasting Corp., държавната телевизия в страната, временно прекъсна отразяването на място в Русия, за да може да получи яснота за новия закон.

Американската телевизия ABC News съобщи, че ще спре излъчването от Русия, докато прецени положението. Washington Post, Dow Jones и Reuters заявиха, че преценяват новия медиен закон и положението.

Свобода на медиите

Руското външно министерство съобщи, че западните медии предлагат пристрастна и често антируска гледна точка за света, като в същото време не държат собствените си лидери отговорни за корупция или опустошителни войни в чужбина като Ирак.

Новият закон беше внесен от горната камара на руския парламент и превърнат в закон от президента Владимир Путин, съобщи ТАСС. Той изглежда дава на руската държава много по-силни правомощия за ограничителни действия, като превръща в престъпление разпространението на фалшива информация, за което се предвижда и затвор.

“Ако фалшивите новини водят до сериозни последици, това може да бъде наказано със затвор до 15 години“, съобщи руската Дума, долната камара на парламента, в комюнике.

По-рано Русия спря достъпа до сайтовете на редица чуждестранни медии, включително BBC, Voice of America и Deutsche Welle, за разпространение на фалшива информация за войната в Украйна.

ВВС съобщи, че ще започне да предава четири часа новини дневно на английски на къси вълни в Украйна и части от Русия, съживявайки стара технология от времето на Студената война за заобикаляне на държавната цензура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

28
rate up comment 1 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
Още малко от статията ''...На 24 март 2016 г. Трибуналът заключава, че Слободан Милошевич не носи отговорност за военните престъпления, извършени по време на войната в Босна от 1992 до 1995 г.[3]...'' Така, че- съден е и е оправдан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
Е, хайде сега- как да не е съден милошевич в Международния съд в Хага.... Ама вие май съвсем не знаете нищо за този наказателен международен процес- ето ви част от статията в уики- просто за ориентир- ''...На 27 май 1999 г. главният обвинител на Хагския трибунал за военнопрестъпленията в бивша Югославия, Карла дел Понте, повдига обвинение срещу Слободан Милошевич за престъпления срещу човечеството по време на войните след разпадането на Югославия....''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 4
v_tin
преди 2 години
Ами да ги съдят за геноцид- но никой не ги съди, а направо бомби по посолството, радиото и мостовете. И после дементния дядка се хвали- аз направих всичко това, защото те не са съгласни с моите ценности
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 3
ledosvetlenie
преди 2 години
Чели сме много неща но не избирателно като тебе - Чели сме за геноцида на хърватите в Сръбска Крайна - Чели сме как г-н Готовина беше осъден в Хага на затвор за този геноцид после също така прочетохме как на втора инстанция се оказа че е чист като сълза - Четох ме и за геноцида в Украйна спрямо руското население четохме и за изгорелите в Одеса и тн и тн
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Интересен прочит на над 250 страници документи от МНС сте направили;0 А нещо да прочетохте за ГЕНОЦИД, извършван от сърби и сръбската армия, а- щото в посочените документи има доказателства, годни за съд, относно посоченият факт... Започвам вече да подозирам, че ако се изкъпете, ще се покаже чист натурален сърбин- българите обичайно не сме толкова вторачени в чуждите държавни територии;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 3
v_tin
преди 2 години
Ааааааааааа там с борци не се занимават- направо си ги трепят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 4
v_tin
преди 2 години
Нато версус Сърбия например- сговор за агресивна завоевателна война- агресивна- разбомбиха и паланките там,/ Бг също пострада/ завоевателна- аткраднаха косово
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 2
ledosvetlenie
преди 2 години
Война - Операция - Сепаратисти - Борци за независимост - Бойчо защо не съм видял в западните медии да се пише за бориците за независимост в Северна Ирландия или в Испания - Ако някоя голяма медия в Испания започне да не използва официалното определение за някой хора от Баските колко време според теб ще изкара?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
И аз не съм чула одкб някъде да заявява, че е нападателен военен съюз, но.... обективната действителност е следната- ДВЕ държави- членки на одкб- руското нато- в сговор извършват агресивна завоевателна война в Украйна- русия и беларус. Можете ли да посочите кога в Европа имаше сговор между държавите- членове на НАТО, две от тях да извършат натовска агресивна завоевателна война в Европа в държава, която е член на одкб или която не членува в нито един военен съюз- напр. Австрия или Швейцария, или Швеция, или Финландия, или Узбекистан, или Казахстан, или Таджикистан, или беларус, или Молдова и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 2
Alex Silver
преди 2 години
Съжалявам, че ще отговоря на чуждо запитване, ама не мога да търпя извъртания на истината. НАТО винаги е било само отбранителна организация. Това, че може да поизтрепе и малко цивилно население, да позавземе територии, напълно влиза в понятията им за отбрана. Аз не съм чул някога НАТО да е заявявало, че е нападателна организация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още