IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световни медии изтеглят журналисти от Русия заради закона за "фалшиви новини"

Подписаният от президента Владимир Путин нов закон предвижда до 15 години затвор за преднамерено разпространение на фалшиви новини

11:39 | 05.03.22 г. 28
<p>
	<em>Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Световни медии съобщиха, че спират да предават от Русия, за да защитят журналистите си, след като нов закон заплашва със затвор до 15 години за разпространение на „фалшиви новини“, предава Ройтерс.

Британската ВВС съобщи в петък, че временно спира да предава от Русия, а до края на деня Canadian Broadcasting Company и Bloomberg News заявиха, че техни журналисти също спират работа. CNN и CBS News съобщиха, че ще спрат да излъчват в Русия, а други медии премахнаха редовете с името на базирани в Русия журналисти, докато преценят ситуацията.

След като нападението на Русия срещу Украйна предизвика почти повсеместно осъждане, Москва се постара да отговори на информационната война. Регулаторът на комуникациите в страната Роскомнадзор блокира Meta Platform, компанията-майка на Facebook, като се позова на 26 случая на дискриминиране на руски медии. ТАСС съобщи, че Русия ограничава и достъпа до Twitter.

Руски официални представители твърдят, че фалшива информация се разпространява от врагове на Русия като САЩ и западноевропейските съюзници в опит за всяване на раздор сред руския народ.

Депутатите приеха поправки в Наказателния кодекс, които превръщат разпространението на “фалшива“ информация в престъпление, което се наказва с глоби и затвор. Законът предвижда също глоби за всеки, който призовава за санкции срещу Русия след нашествието в Украйна.

Медийни ръководители заявиха, че новият закон ще засегне независимото отразяване и ще застраши журналистите, а също и че техните организации трябва да балансират задълженията си към аудиторията да предават новини със защитата на журналистите от ответни действия.

“Промяната на Наказателния кодекс, която изглежда цели да превърне всеки независим репортер в престъпник по дефиниция, прави невъзможно продължаването на някакво подобие на нормална журналистика в страната“, заяви главният редактор на Bloomberg Джон Микълтуейт в съобщение до служителите си. „Няма да причиним това на репортерите си“, допълни той.

Генералният директор на ВВС Тим Дейви заяви, че новият закон изглежда криминализира процеса на независимата журналистика.

„Това не ни оставя друг избор освен временно да прекъснем работата на всички журналисти на ВВС News и на техните помощници в Руската федерация, докато преценим пълните последици от нова нежелано развитие“, допълни той в комюнике.

Дейви уточни, че BBC News Service на руски ще продължи да работи извън Русия. Временният директор на BBC News Джонатан Мънро заяви, че корпорацията не „изтегля“ журналисти от Москва, а преценява последиците от новия закон.

Canadian Broadcasting Corp., държавната телевизия в страната, временно прекъсна отразяването на място в Русия, за да може да получи яснота за новия закон.

Американската телевизия ABC News съобщи, че ще спре излъчването от Русия, докато прецени положението. Washington Post, Dow Jones и Reuters заявиха, че преценяват новия медиен закон и положението.

Свобода на медиите

Руското външно министерство съобщи, че западните медии предлагат пристрастна и често антируска гледна точка за света, като в същото време не държат собствените си лидери отговорни за корупция или опустошителни войни в чужбина като Ирак.

Новият закон беше внесен от горната камара на руския парламент и превърнат в закон от президента Владимир Путин, съобщи ТАСС. Той изглежда дава на руската държава много по-силни правомощия за ограничителни действия, като превръща в престъпление разпространението на фалшива информация, за което се предвижда и затвор.

“Ако фалшивите новини водят до сериозни последици, това може да бъде наказано със затвор до 15 години“, съобщи руската Дума, долната камара на парламента, в комюнике.

По-рано Русия спря достъпа до сайтовете на редица чуждестранни медии, включително BBC, Voice of America и Deutsche Welle, за разпространение на фалшива информация за войната в Украйна.

ВВС съобщи, че ще започне да предава четири часа новини дневно на английски на къси вълни в Украйна и части от Русия, съживявайки стара технология от времето на Студената война за заобикаляне на държавната цензура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

18
rate up comment 0 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Много ми е интересно , лично Вие прегледали ли сте цялата документация на МНС за Сърбия, дори на руски език и какво точно разбрахте от нея...Извършеният геноцид там, според вас, е нормалният начин една държава да защити целостта си, нали така- затова и сте застъпник за същата политика на геноцид, прилага в чуждата за русия държава Украйна; затова и искате ''освобождаване'' на украинската държавна територия от всички украински граждани с украинско самосъзнание, затова и вашият любимец води война там- за да ''освободи'' законната украинска държавна територия от.... физически лица- украински граждани с УКРАИНСКО самосъзнание...Вие изобщо осъзнавате ли какво защитавате , а...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Да наречеш войната война е израз на нормално гражданско съзнание, на разбиране за разликата и разстоянието между истината и лъжата, на противопоставяне на лъжата и издигането на истината. Защо не помислите върху това...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Да точно така. Русия разпространява фалшиви новини. И трябва да се самонакаже със сигурност :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 1
v_tin
преди 2 години
УКРАИНСКИЯТ СЪД ОБЯВИ РУСКИЯ РЕЖИСЬОР НИКИТА МИХАЛКОВ В СПИСЪКА ЗА МЕЖДУНАРОДНО ИЗДИРВАНЕСигурно го търсят за да му връчат награда за творчеството му
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
v_tin
преди 2 години
Много ми е интересно дали е била завоевателна политиката на нато спрямо сърбия или е била само агресивна?? Сигурно ще да е била завоевателна щом резнаха парче от територията. А пък за агресивната- е, сигурно и ти си съгласен че е била такава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
v_tin
преди 2 години
А бе вярно ли е че в чехия имало същото нещо , ама там демократично давали само 3 годинки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
v_tin
преди 2 години
Г-н Попов, може ли да дадете определение на война и определение на специална операция?? Операция пустинна буря какво беше- война или специална операция? Сърбия- какво беше военна операция или война? Да наричаме нещата с истинските им имена- в украйна според разни издания/ не не инвестора / е имало 6 биолаборатории на армията на САЩ и същата тази армия е арендовала 74 украински военни бази. Ако приемем че руснаците преувеличават 2 пъти пак ми се струва това доста голямо струпване на техника и лаборатории до границите на Русия. какво ли ще стане с Бг лабораторията- дано не е като в грузия- 240 умрели, но умрели от грип. Паживьом, увидим и накрая пасмотрим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
Alex Silver
преди 2 години
Неее! В никакъв случай. Само Путин води хибридни войни. Това и децата го научиха. Аз не съм чул досега някоя информационна агенция да е излъгала. Може да се е объркала, но никога не е излъгала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
Boicho Popov
преди 2 години
Toест - достатъчно е само фактът, че който в Русия нарече войната война, ще бъде наказан. Не разбираш ли, или просто не искаш да разбереш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Не съм въпросният ник, но аз мога да Ви отговоря- относно това дали едни действия се квалифицират като военна агресия или не, се произнасяме юристите, а не журналистите. Та- вижте си Определение агрессииУтверждено резолюцией 3314 (ХХIХ) Генеральной Ассамблеи от 14 декабря 1974 года ООН, прочетете много внимателно чл.3 във вр.с чл.5 от него и тогава ще ви стане ясна цялата картинка. Журналистите обаче са онези професионалисти, които дават публичност на тези юридически факти. Никой човек не е длъжен да е юрист, за да знае юридическият аспект на въпроснияте деяния, а журналистите са тези, които могат да ''преведат'' на общоупотребим език правните последици от действията/ бездействията на един правен субект и в това е тяхната сила,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още